Lampi economice si ecologice

becuri economiceIn 27 Ianuarie 1880 Edison inventeaza becul, al carui principui tehnic ramane acelasi chiar si dupa mai mult de o suta de ani. Un filament metalic alimentat cu ajutorul curentului electric  incepe sa lumineze. Din pacate doar 3% din curent este transformat in lumina, iar restul se pierde fara a fi folosit. Majoritatea lampilor care se gasesc intr-o gospodarie functioneaza dupa acelasi principiu. Acesta risipa de energie a fost remarcata inca de pe atunci, dar doar in anul 1938 a fost gasita o alternativa pentru utilizarea zilnica: lampile fluorescente.

In zilele noastre consumatorii au oportunitatea de a alege intre doua tipuri de lampi ecologice si de asemenea economice. Lampile cu halogen, reprezinta o modalitate de a trai sanatos si de a economisi ceva bani. Aceste lampi au avantajul de a produce o lumina calda si placuta. Dezavantajul este consumul relativ mare de energie. 30% din aceasta este economisita, dar totusi, o mare parte este transformata in caldura si nu in lumina.

Cea de-a doua alternativa si cea mai practica este lampa fluorescenta compacta. In comparatie cu un bec normal, aceasta economiseste pana la 82% curent, dar si oxigen. De exemplu, daca inlocuim un bec normal cu unul economic, acesta din urma va economisi ca. 235 kg oxigen.

Lampile economice au o durata de viata mult mai mare decat cele initiale. Potrivit indicatiilor producatorului si depinzand de tipul fiecareia se ajunge de la 6.000 de ore de functionare la 15.000. Cu toate acestea, valorile pot scadea in cazul in care folosim deseori intrerupatorul. Din aceasta cauza sunt recomandate lampile cu preincalzire, desi au nevoie de ceva timp pana ating puterea maxima de iluminare. In cazul in care se ard, acestea nu trebuie aruncate in cosul de gunoi din casa, acestea continand mercur si alte materiale foarte daunatoare.

InCasa.ro