Cum sa selectati piesele de arta (II)

arta in casaCum sa alegeti o piesa de arta care sa se potriveasca cu incaperea?

Marimea si culoarea sunt doua criterii majore de selectare a unor piese de arta pentru a se potrivi cu restul decorului unei incaperi. Pentru orice spatiu particular, o opera de arta prea mare va coplesi decorul, iar una prea mica se va pierde in acesta, nerespectand principiul proportiei. Cu cat piesa de arta aleasa este mai indrazneata cu atat camera trebuie sa fie mai aerisita.

Picturile trebuie artarnate astfel incat centrul se se afle la nivelul ochilor privitorului; sculpturile trebuie asezate pe podea, pe masa sau pe un piedestal, in functie de designul lor. Aceste "reguli" trebuie considerate orientative, astfel ca simtiti-va liberi sa experimentati.

Atunci cand selectati o pictura pentru a se potrivi cu schema coloristica a camerei, alegeti una sau doua dintre cele mai indraznete dintre culorile decorului incaperii si cautati opera care sa contina aceste culori. Nu trebuie ca pictura sa se potriveasca perfect cu schema cromatica a camerei; una sau doua culori sunt suficiente pentru a transmite mesajul ca  tabloul face parte din dcor.

O alta posibilitate de a va descurca in privinta culorilor este aceea de a alege piese de arta care contin culori mate, arta alb negru sau piese de arta care sunt incadrate intr-un mod care amortizeaza impactul culoriilor lor in incapere.

Stilul este alt considerent in functie de care selectati o piesa de arta care sa se potriveasca in locuinta dvs. Daca aceasta este plina de antichitati, de exemplu, veti vrea sa folositi rame in stil antic pentru tablourile cu care veti decora incaperile. Daca aveti mobila contemporana intr-o camera spatioasa cu tavan inalt este recomandat sa achizitionati picturi contemporane.

Cum sa create o camera prietenoasa cu ajutorul artei?

Ganditi-va: atunci cand mergeti intr-o galerie sau cand vizitati un muzeu, ce au aceste locuri in comun? Pereti albi si foarte multa lumina. Daca un perete este decorat cu tapet sau este zugravit in alta culoare decat alb, atunci optiunea de a-l decora cu o piesa de arta asatfel incat sa arate bine este una foarte limitata. De asemenea, daca incaperea este intunecata, opera de arta nu va fi pusa deloc in valoare.

Daca doriti sa faceti dintr-o piesa de arta centrul de atractie, renuntati la a evidentia celelalte elemente decorative ale camerei, precum: decorul ferestrelor, covoarele, peretii si chiar mobilierul. O camera aglomerata cu alte culori, texturi si obiecte va impiedica lumina sa reflecte opera de arta. Urmati bine-cunoscutul principiu: mai putin inseamna mai mult. Dupa care relaxati-va si bucurati-va de decor!

Sursa foto

Corina Dovinca
InCasa.ro