Despre PTA - 1

Conform PT A 1-2002 Editia 1, cu titlul “Cerinte tehnice privind utilizarea aparatelor consumatoare de combustibili gazosi”, aprobata cu Ordinul Ministrului Industriei si Resurselor nr. 397/22.08.2002 si publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 674/11.09.2002 toti posesorii de centrale termice trebuie sa detina autorizatia de functionare a acesteia.

PT A 1- 2002 reglementeaza activitatea din domeniul instalatiilor care se ocupa de aparate consumatoare de combustibil gazos (centralele termice) astfel:

- Instalarea centralelor termice se va efectua numai de catre personal autorizat ISCIR conform PT A1. Astfel, pentru instalarea centralei termice trebuie sa contactati o firma care este autorizata de ISCIR conform PTA1 pentru montaj. Nu mai puteti instala cu instalatorul blocului sau cu orice firma. Trebuie sa stiti ca firmele se pot autoriza si numai pentru montaj.

- Punerea in functiune a centralelor termice se va face numai de catre personal autorizat ISCIR conform PT A1. Prin urmare, upa instalare trebuie sa chemati o firma pentru punerea in functiune a centralei. De obicei centralele termice se vand cu PIF (punerea in functiune) inclusa in pret. Nu va costa nimic (intrebati totusi vanzatorul pentru a nu avea surprize !). Acestea se afla pe certificatul de garantie al centralei termice, nu sunati alte firme pentru ca firmele se autorizeaza de ISCIR conform PT A1 pe marca si model.

- Service-ul centralelor termice se va face numai de catre personal autorizat ISCIR conform PT A1. Pentru probleme cu centrala temica, cititi mai intai manualul de utilizare (in cazul in care nu ati facut-o inca) pentru a verifica daca nu este o problema de utilizare si daca nu rezolvati contactati o firma de pe cetificatul de garantie (care este autorizata ISCIR conform PT A1 pentru service).

- Verificarile tehnice periodice (o data la 2 ani) se vor face numai de catre personal autorizat ISCIR conform PT A1.

- Autorizarea functionarii centralei termice se face de catre societati autorizate ISCIR conform PTA1. Autorizarea functionarii centralelor termice care nu au indeplinit pana la data de 1 februarie 2004 conditiile stabilite prin prescriptiile tehnice ISCIR PT A1-2002 si PT C9-2003 conform Ordinului nr. 42 din 27 ianuarie 2004 se va face pana cel tarziu 1 septembrie 2004.

Concluzie:
- Firmele se autorizeaza ISCIR conform PT A1 separat pentru montaj, punere in functiune, service si verificari tehnice periodice. Exista firme care se autorizeaza pentru toate operatiile.