Dictionar de stiluri decorative O - V

Daca sunteti gata sa decorati o camera dar mai aveti nevoie de cateva detalii legate de stilurile existente pentru a va putea hotara, cititi informatiile de mai jos - va prezentam ultimile 15 stiluri decorative. Nu uitati sa cititi si celelalte 2 articole din aceasta serie, care prezinta stilurile decorative de la A-C si de la E-N.

stilul old world

stilul portughez

stilul Old World

dormitor in stilul portughez

Old World - este un stil care pune accente pe confort, creand o atmosfera supusa in care sunt vizibile urmele timpului. Peretii texturati, perdelele tesute manual sunt cateva caracteristici ale stilului. Finisajele sunt de asemenea foarte importante - mobilierul simplu si accesoriile nu foarte greoaie, curate, sunt preferate suprafetelor lucioase, reflectante. Culorile sunt neutre.

Stilul Portughez - mobilierul este greoi si voluminos, uneori de proportii exagerate, cu ornamente sculptate si elemente decorative intoarse pe stalpii paturilor sau picioarele scaunelor. Paleta de culori arata un contrast foarte puternic intre piesele de mobilier din lemn inchis si alb sau nuante neutre. Detaliile complicate, cum ar fi frunzele si dalele cu modele elaborate dau formalitate stilului.

roccoco

stilul romantic

stil rustic

decoratiuni roccoco

interior in stil romantic

stilul rustic

Roccoco - stil de design european ce a luat nastere in Franta in perioada anilor 1700; mobilierul e fabricat din lemnuri scumpe, are basoreliefuri elaborate si forme curbate. Stilul Roccoco este considerat a fi o versiune mai rafinata a barocului.

Stilul Romantic - e caracterizat prin folosirea materialelor usoare, cu modele florale, a dantelariilor, a mobilei pictate, a luminii filtrate si a arantamentelor de flori aromate; gama de culori e pastelata.

Rustic - stil simplu, tipic vietii la tara, indiferent de zona geografica. Interioarele sunt "primitive", cu pereti expusi (lemnul din care sunt facuti nu este mascat sau vopsit), panouri de lemn si piatra. Piesele de mobilier sunt simple, dar greoaie, cu putine elemente decorative si cu aspect natural sau ros.

counrty scandinav

stil gustav

scandinav modern

stilul country scandinav

stilul Gustav

stilul scandinav modern

Stilul Scandinav - include trei stiluri nordice diferite: country, Gustav si Scandinav modern. Fiecare din acestea au in comun o paleta de culori cu nuante deschise, proaspete si o abundenta de piese de mobilier de lemn facute sa contrasteze cu mediul natural intunecat din acele zone. Caracteristicile distinctive ale stilului country scandinav sunt podelele din scanduri late, lasate in stare naturala sau pictate, mobila facuta din lemn de mesteacan sau pin si materialele textile cu modele minimale, in nuante albe, spalacite. Stilul Gustav e o imbinare intre stilul country si o gama de culori mai luminoasa, cu accente elegante, precum candelabrele de cristal si finisaje in linii curbe, delicate. Stilul scandinav modern a evoluat din miscarea moderna din anii 1930. Prezinta aceleasi tipuri de lemn deschis la culoare dar cu accent mai mare asupra liniei si formei. Aspectul e punctat cu explozii de culoare in zone cu suprafete mici (covoare sau lucrari de arta).

shabby chic

stilul shaker

stil southwest

stil Shabby Chic

stil Shaker

stil southwestern

Shabby Chic - este un stil care a devenit popular de curand, datorita accesibilitatii si costurilor reduse pe care le impune. Mobila alba, cu motive pictate, gama de culori in general pastelata, materiale textile cu modele tip vintage sunt indicii ale aspectului confortabil, eclectic.

Stilul Shaker - are la baza un design simplist, cu linii curate, fara incarcaturi ornamentale. Stilul isi are originile pe undeva pe la mijlocul anilor 1770, in cadrul sectei religioase americane Shaker; membrii sectei au construit mobilierul coonform credintei ca frumusetea obiectului se gaseste in utilitatea lui.

Stilul Southwestern - e caracterizat in general de utilizarea culorilor pamantii, a texturilor aspre, a obiectelor de artizanat si prin abundenta intrebuintarii tiglelor de teracota si lut.

stil traditional

stil tranzitional

stil tropical

interior traditional

stil traditional

stilul tropical

Traditional - stilul are influente din Anglia secolului al 18-lea, din stilul country din Franta si chiar din tarile exotice din est. In acest curent se inscriu cel din Anglia secolului al 18-lea, neoclasic (secolul 19), country (Franta), si colonial britanic.

Transitional - este o combinare a stilului traditional cu cel contemporan in ceea ce priveste mobilierul, finisajele, materialele textile si lemnul folosit. Liniile pieselor de mobilier sunt sunt simple (linii drepre sau rotunjite) dar sofisticate.

Tropical - include basoreliefuri ornamentale cu motive specifice, folosirea lemnului exotic si a plantelor presate pe post de tablouri.

stil tudor

stil tuscan

stil victorian

stilul tudor

interior in stil tuscan

stilul victorian

Tudor - stil foarte decorativ aparut in perioada 1485 - 1500. Elementele utilizate dau aproape un aspect rustic - podele de piatra sau caramida, culori contrastante si mobilier cu ornamente. Accesoriile de alpaca se regasesc din belsug. Aspectul depinde si de folosirea din plin a materialelor de diferite texturi, pentru coverturi, ferestre si pereti.

Tuscan - interioarele au aspect rustic, parca ars de soare (din cauza culorilor), caracterizat prin mobilier simplu dar viguros, cu accente de fier, dale de teracota, pereti texturati sau cu picturi murale detaliate si elegante (trompe l'oeil).

Victorian - stil decorativ si arhitectural numit dupa regina Victoria a Angliei, care a fost foarte popular in cea de-a doua parte a secolului al 19-lea. Materialele cel mai des folosite erau lemnul de mahon, nuc si trandafir, cu finisaje intunecate, si decorate cu modele florale sculptate. Elementele obisnuite acestui stil sunt scaune cu spatare ovale si tablii marmorate pentru mese si bufeturi. Materialele textile si cele folosite pe post de tapet aveau imprimeuri indraznete, in culori puternice. Draperile si piesele de mobilier tapisate erau infrumusetate cu fireturi si franjuri.