Doza perfecta de culoare

culorileCum ne putem da seama sau de ce trebuie sa tinem cont cand este vorba de alegerea nuantelor care ni se potrivesc noua, temperamentului nostru, insa si intregii ambiante?

In primul rand trebuie sa ne decidem asupra culorii care ne place cel mai mult si care ne caracterizeaza intr-o oarecare masura. Designerii ne recomanda ca inainte de a ne amenaja sau reamenaja locuinta sau o anumita incapere sa strangem diverse poze sau imagini in care sa apara combinatii de culoare, poze din revistele destinate amenajarii interioare sau mostre din diversele materiale.

Daca le vom aseza pe o plansa din zapada artificiala sau pe o tabla din pluta vom observa ca o anumita culoare iese cel mai mult in evidenta. Ei bine, putem considera ca am gasit culoarea de baza! Este foarte important sa tinem cont de cum arata nuantele atat la lumina artificiala cat si la cea naturala, atat in cazul in care afara este vreme inchisa si mohorata cat si cand soarele straluceste cu putere.

Schimbarile nuantelor in cazul in care lumina bate intr-un mod diferit sunt enorme. Spre exemplu, indicat este ca in incaperile asezate in partea de nord sa utilizam tonuri mai reci, deoarece un galben tipator sau o nuanta specifica verii ar avea un efect fad.

Odata ce am gasit culoarea de baza, celelte accente cromatice sunt usor de ales. In plus, la fel se va intampla cand vom ajunge la alegerea materialelor cu efect decorativ.

Culorile intense ar trebui folosite in incaperile unde nu ne petrecem majoritatea timpului, spre exemplu in hol sau, de ce nu, in baie. In camerele mari este mai bine daca alegem nuante mai delicate sau eventual o nuanta tare pe un singur perete. De asemenea, intr-un living zugravit intr-o culoare care exprima sensibilitate si gingasie, se potriveste o canapea intr-o nuanta tare, un rosu aprins de pilda. Acest lucru nu inseamna ca si restul accesoriilor sau decoratiunilor trebuie sa fie la fel. Dimpotriva.

Pe ce perete ar trebui sa punem accentul in cazul in care renovam bucataria? Daca dulapurile suspendate ale mobilierului din bucatarie sunt amplasate pe trei pereti ai acestei incaperi, atunci cel de-al patrulea perete va fi zugravit intr-o nuanta mai tare. Eventual aici putem aseza si masa si astfel vom delimita spatiul in care mancam de cel in care gatim.

Sursa foto

A.V.
InCasa.ro