Forma scarilor

scara in evantai
scara in evantai
scara cu paliere (planuri intermediare)
scara cu zone intermediare
scara in spirala
scara in spirala

Cea mai simpla forma pentru scara este cea dreapta, care nu are trepte deformate - in cazul scarilor in spirala, celor cu evantai sau a celor la care prima/ultima treapta este mai mare si de obicei decorata. In locuintele amenajate in stil modern, acest tip de scara este rar intalnit, daca nu deloc, pentru ca: - partea de sus a scarilor (de la etaj) este vizibila de jos;
- este periculoasa, pentru ca, in cazul unei cazaturi omul nu se va opri decat la capatul scarii;
- o scara dreapta are nevoie de mai mult spatiu pentru ca sa incapa toate treptele.

tipuri de scari

Majoritatea scarilor moderne au cel putin un palier (portiune orizontala in cuprinsul scarii interioare a unei cladiri, la nivelul fiecarui etaj). Scarile in forma de ''L'' au numai un palier care le schimba directia la 90 de grade. Cele in forma de ''U'' vor avea un singur palier mai mare, de obicei dreptunghiular, care schimba directia la 180 de grade sau 2 paliere, fiecare cu un unghi de 90 de grade. Folosirea palierelor in constructia scarilor si aceasta schimbare de directie are urmatoarele avantaje: - partea se sus a scarilor nu este direct vizibila de jos, astfel ca zona de la etaj va beneficia de mai multa intimitate;

- caderile sunt oprite de paliere;
- desi palierele ocupa mai mult spatiu, exista o gama larga de artificii decorative care pot micsora aceasta senzatie.

Scarile in spirala se desfasoara in jurul unui ax central. Acestea au numai o mana curenta (balustrada), amplasata in afara, in centru aflandu-se axul. Scara in spirala patrata este numita si scara cu evantaie, dintr-un motiv foarte simplu: casa scarilor este patrata, astfel ca si treptele vor avea dimensiuni diferite, dupa cum se observa in imaginea de mai sus. In cazul scarilor in spirala perfecta, casa scarii va fi circulara, iar treptele si mana curenta vor fi dispuse la distante egale fata de ax. O astfel de scara spirala stransa este foarte eficienta din punctul de vedere al economisirii spatiului, insa cei care o folosesc trebuie sa fie foarte atenti, mai ales la coborare, pentru ca treptele sunt foarte inguste (spre centru); folosirea balustradei ca mijloc de suport este o buna modalitate de a nu cadea.

In perioada medievala, scarile in spirala erau de obicei facute din piatra, iar treptele erau dispuse in sensul acelor de ceasornic (din punctul de vedere al celui care urca, pentru a le da un dezavantaj spadasinilor dreptaci, care atacau castelul). Aceasta asimetrie scadea gradul de mobilitate al celor care veneau de jos, comparativ cu cei care coborau. Exemple de scari construite astfel (secolele XIV pana in XVII) gasim si astazi in Scotia, la castelele Muchalls, Crathes si Myres.

scara circulara, bazilica di Superga
scara circulara, bazilica di Superga
scara in spirala dubla de la muzeul Vatican
scara in spirala dubla de la muzeul Vatican

Scarile circulare sau elicoidale nu au ax central, dar au doua maini curente de ambele parti. Acestea au avantajul ca treptele sunt dispuse mai uniform decat in cazul scarilor in spirala. Scarile circulare pot fi construite in jurul unei platforme eliptice sau ovale. Mai mult se poate construi chiar o forma eliciodala dubla (elice dubla), cu doua scari independente, dar care sa ocupe acelasi spatiu vertical, permitand astfel unei persoane sa coboare pe o parte iar alteia sa urce prin cealalta parte, fara ca macar sa se intalneasca - un exemplu in acest sens este scara elicoidala de la castelul Chambord. Iesirile de incendiu, desi sunt construite cu scari drepte, sunt uneori elice duble cu doua scari separate, ''impletite'' in acelasi spatiu.