Alegerea materialelor pentru scarile interioare

scara aluminiuIndiferent despre ce material este vorba pentru scarile de interior - lemn, beton, otel sau sticla - trebuie sa fie alegerea potrivita pentru locuinta noastra. In cele ce urmeaza vom afla ce caracteristici specifice si ce deoebiri exista intre aceste materiale si care reprezinta cea mai buna optiune pentru necesitatile noastre.

Lemnul
Atat intrecut cat si in prezent lemnul este unul dintre cele mai indragite materiale pentru treptele din casa. Acesta raspandeste un aer cald, o ambianta placuta si confort. In cazul in care scarile sunt foosite zilnic si foarte des este indicat sa alegem lemnul mai tare, mai rezistent, cu alte cuvinte lemnul de stejar, fag sau pe cel de artar. Molidul, bradul si pinul sunt lemne mai putin rigide si de aceea bineinteles mult mai accesibile ca si pret. Importanta este si culoarea materialului: nucul este mai inchis fata de alte sortimente, artarul are o nuanta foarte deschisa, aproape alba, in timp ce ciresul detine tonuri rosiatice. Suprafata acestora poate fi lacuita, ceruita sau data cu ulei.

Furnirul
Lemnul poate fi inlocuit si cu un alt material, acesta fiind furnirul. Cel mai des intalnit este placajul, care poate fi de mai multe feluri. In cazul in car doriti sa alegeti un astfel de material trebuie sa verificati neaparat rezistenta si durabilitatea acestuia.

Fier forjat
Sarmul deosebit al unor trepte din fier consta in capacitatea materialului de a fi "modelat" dupa placul fiecaruia. Suprafata poate fi vopsita in culori potrivite interiorului dvs. In cazul in care doriti sa pastrati nuanta exacta a materialului, atunci indicat este sa aplicati doar un lac incolor.

Otelul inoxidabil
De obicei otelul inoxidabil se foloseste pentru construirea scarilor, deoarece acesta este un material usor de ingrijit si si placut la atingere.

Sticla
Din cauza transparentei sticlei aceasta optiune nu este una dintre preferatele  celor care doresc sa construiasca o scara interioara. Exista persoane care au rau de inaltime, care sunt mai pudice si care tin la mai multa intimitate. Cu toate acestea se pot gasi solutii pentru rezolvarea acestor probleme: sticla mata.

Sursa foto

InCasa.ro