Perdele si draperii, sau jaluzele?

Ce este mai placut dimineata decat sa fii trezit de razele soarelui. O trezire blanda, naturala, iti poate face ziua mult mai frumoasa. Dar acest lucru nu este valabil si in diminetile de duminica, cand dorim sa dormim pana mai tarziu. Deci, avem nevoie de ceva care sa opreasca patrunderea luminii in incapere, si de ce nu, de ceva care sa ne protejeze de privirile vecinilor curiosi.

Dar de ce avem mai multa nevoie? De jaluzele sau de perdele si draperii? La aceasta intrebare nu este tocmai usor de raspuns, deoarece trebuie sa gasim cea mai buna solutie care sa indeplineasca atat un rol practic cat si unul decorativ.

De secole, perdele elegante din organza, catifea sau dantela, au imfrumusetat ferestrele marilor castele, dar si casele celor care nu aveau sange albastru. Perdelele si draperiile frantuzesti fermecau prin sarmul lor, cele italiene prin rafinament si eleganta, iar cele asiatice prin bogatia broderiilor.

Cu toate ca stilurile s-au schimbat in functie de noile tendinte si inovatii in design, perdelele inca servesc scopului pentru care au fost create initial, cel de a proteja impotriva expunerii excesive la soare si curent. Insa, acestea sunt incadrate mai degraba la categoria accesoriilor, avand un rol decorativ important in amenajarile de interior. Atunci cand sunt bine alese, perdelele transforma radical atmosfera unei incaperi. Va puteti orienta si in functie de punctele cardinale pentru a va alege potrivit perdelele si draperiile. Pentru o camera indreptata spre est, unde soarele patrunde in prima parte a zilei, alegeti o perdea simpla, din voal, ce va lasa sa patrunda in camera o lumina diafana. O perdea bogata, din dantela, este potrivita pentru o incapere orientata spre sud sau vest, astfel lumina Soarelui va deveni un joc de lumini si umbre.

Nu mai putin decorative decat perdelele, jaluzelele pot fi de asemenea asortate in ton cu restul decoratiunilor interioare, avand avantajul de a putea fi montate atat in interior cat si pe exterior. Verticale sau orizontale, acestea pot fi reglate astfel incat sa permita sau sa impiedice total patrunderea luminii in incapere. Spre deosebire de perdele si draperii, care trebuie spalate si calcate, acestea se curata mult mai usor. In ultimi zece ani au aparut pe piata zeci de modele de jaluzele, ce ofera clientilor optiuni la fel de elegante, dar mai putin costisitoare decat perdelele. Cu toate ca nu au aspectul “regal” al perdelelor, acestea se asorteaza cu usurinta, atat cromatic cat si textural, cu restul elementelor decorative.

Insa jaluzelele nu sunt potrivite pentru orice incapere. Amplasarea acestora in camera de zi va aduce spatiului un aer oficial, de birou, si nicidecum atmosfera calda, de “acasa”. Exista de asemenea si optiunea de a combina perdelele cu jaluzelele. Primele vor fi puse jaluzelele, urmand ca perdelele sa fie plasate peste acestea. Astfel aveti posibilitatea sa reglati luminozitatea din incapere fara a renunta la decorul mult dorit. Inainte de a face o alegere, luati in considerare argumentele pro si contra atat pentru jaluzele cat si pentru perdele, si optati pentru ceea ce se potriveste cel mai bine decorului incaperii. Nu exista un raspuns corect sau gresit, doar preferinta.

Sursa foto

A.I.

InCasa.ro