Iluminatul in camera copiilor - Sfaturi practice

birou copilCopiii descopera lumea prin joaca: pot fi cercetatori nominalizati la premiul Nobel sau mici gospodari. Pentru ei, fiecare zi este diferita si plina de imaginatie.

Joc si voie buna: o amenajare potrivita varstei si  luminozitatea sunt extrem de importante pentru camera copiilor, deoarece este locul unde acestia cresc si se dezvolta, unde se joaca sau unde isi fac temele. Cu alte cuvinte, mediul si lumina sunt importrante pentru fiecare activitate pe care o desfasoara cei mici.

Lumina: in functie de varsta si de nevoi
In primul rand este nevoie de o lampa, care sa fie asezata in mijlocul incaperii, aceasta fiind sursa de lumina principala, care reflecta in toata camera. Parintii trebuie sa se asigure ca aceasta lampa este inchisa, asa incat copilul sa nu se uite direct la becul puternic. Copiii descopera curiosi si foarte interesati lumea, iar in acest caz, lumina le poate dauna afectandu-le ochii inca foarte sensibili.

In functie de varsta copilului si de cum este folosita camera (pentru joaca, pentru lectii, etc.) este nevoie de corpurile de iluminat suplimentare. Acestea se pot aseza pe noptiera, la pat sau la birou. Atentie la veiozele sau lampile cu motive din desenele animate. Copiii mici sunt foarte curiosi si vor sa puna mana, sa le atinga sau sa se joace cu acestea. De aceea, corpurile de iluminat trebuie tinute departe de zona de acces a micutilor. In afara de acest aspect, copiii cu varste fragede sunt foarte sensibili la lumina puternica. Astfel, este recomandata lumina care este reflectata de pereti sau tavan.

Lumina difuza alunga monstrii
Copiii adora povestile citite inainte de culcare. Spoturile sau lampile fixate in perete asigura o iluminare propice, iar in cazul in care micutii se trezesc in toiul noptii, lumina prietenoasa si calda ii linisteste si alunga toti monstrii.

Elevii
Copiii care merg la scoala isi petrec majoritatea timpului la birou. Acestia au nevoie de o lumina care sa-i motiveze. Veiozele de birou suplimentare sau alte corpuri de iluminat atasate de perete sunt un real ajutor pentru prichindeii care invata alfabetul si pentru cei care-si scriu temele.

Pentru cei care scriu cu mana dreapta este recomandat ca lumina sa cada din partea stanga. Nici pentru cei stangaci aceasta lumina nu creaza o umbra deranjanta.

Tinerii
Tinerii lucreaza din ce in ce mai mult la calculator. In acest caz, trebuie sa fie atenti, ca pe monitor sa nu se formeze reflexe care au efecte negative asupra vederii. O rezolvare ar putea fi lampile mobile, care pot fi aranjate dupa dorinta fiecaruia si care sunt foarte folosite chiar si in birourile firmelor.

Foto: freundin.de, kinderdinge.de

InCasa.ro