Inaltimea corecta pentru corpurile de iluminat

Lumina de lucru
Pentru iluminarea zonei de lucru, lumina trebuie sa fie puternica si orientata spre activitatea case se
desfasoara in momentul respectiv (citit, scris, lucru manual, etc.). Pentru a genera o astfel de lumina, alegeti un corp de iluminat care are spotul de lumina directionat spre un singur loc. Daca abajurul este deschis in partea de sus, acest aspect poate fi un plus la iluminarea ambientala a incaperii.

Daca observati ca aveti dureri de cap cand lucrati sau cititi, atunci una din cauze poate fi lumina scazuta din camera, care creaza un contrast inconfortabil. Aceasta situatie poate fi remediata prin schimbarea becului cu unul mai puternic, prin instalarea mai multor corpuri de iluminat, sau acoperirea suprafetei de lucru cu un material care sa reflecte lumina, nu sa o absoarba.

Inaltimea corecta la care se amplaseaza lumina
De obicei nu ne gandim ca este importanta distanta la care este asezata lampa pe birou sau in
camera, atata timp cat avem lumina. Respectarea unor reguli simple va poate scuti de dureri de cap inutile si de situatii stanjenitoare precum asortarea unor ciorapi albastri la pantaloni negri, sau alegerea unui dosar albastu in locul unuia negru. Iata in continuare cateva reguli stabilite in urma unor masuratori, special pentru iluminarea zonei de lucru - puteti sa le reglati in functie de inaltimea dvs.

In primul rand, trebuie sa aveti in vedere o regula generala: diametrul spotului de lumina cazut pe suprafata de lucru (e vorba cand scriem sau citim), trebuie sa fie de aproximativ 40 cm.

1.luminarea_suprafetei_de_lucru 2. dormitor_noptiera  3.amplasarea_luminilor_pe_masuta_de_machiaj

1. La un birou, lampile de lucru trebuie sa fie coborate pana la 40 cm deasupra biroului, mai degraba decat sa fie amplasate pe perete sau pe birou. Cand sunt totusi amplasate pe birou, spotul de lumina trebuie sa porneasca de la 38-40 cm deasupra zonei de lucru.

2. Lampile de noptiera, daca acestea sunt folosite si la citit, trebuie sa fie la 50 de cm deasupra nivelului patului. Daca noptiera este foarte joasa sau, dimpotriva, foarte inalta, atunci ar trebui sa alegeti niste veioze care sa compenseze acest neajuns.

3. Pentru o masuta de machiaj, amplasati doua surse de lumina la 90 cm departare (de o parte si cealalta a oglinzii) si la aproximativ 40 cm deasupra mesei. La fel, pentru o comoda a carei tablie este folosita in acelasi scop, asezati doua surse de lumina la 90 cm distanta una de alta (de o parte si cealalta a oglinzii); daca presupunem ca aceasta comoda va ajunge pana la brau, atunci corpurile de iluminat ar trebui amplasate la o inaltime de 55 cm deasupra ei.