Instalatii electrice inteligente

Prelungitoarele serpuiesc prin camera, prize multiple uratesc peretii, cabluri intortocheate stau in colturi prafuite? Cu cat aducem mai multe electronice in casa, cu atat creste "salata" de cabluri. O noua generatie de comutatoare si prize inteligente fac curatenie in haos.
 

Numarul electricelor in gospodarie creste continuu. In acelasi timp apar cabluri noi care se folosesc cu ajutorul solutiilor provizorii, gen prize multiple. In cele mai rari cazuri asta arata acceptabil dar exista tot timpul pericolul accidentarilor si in acelasi timp exista pericolul ca aceste electrice scumpe sa fie stricate. Solutia: daca o renovare este iminenta, toate cablurile electrice sa fie asezate corect de catre un electrician.

Si cine nu renoveaza ramane cu "salata" de cabluri? In nici un caz. Intr-un canal de soclu cablurile stau frumos ascunse in cutia lor. Prizele sunt integrate si toate acestea se lasa modificate usor, indiferent daca apar electrice noi sau daca li se schimba locul celor vechi. Aceste cutiute sunt economice si se pot monta usor pe perete.

A trecut vremea cand prizele instalate deja nu mai puteau fi mutate si ingradeau ideea personala asupra locuintei. Tot mai des sistemele de ascundere a cablurilor patrund in casele noastre. Se pot alege o multitudine de culori si design-uri, gri si creme, alb curat, maro si bej, stejar si mesteacan. Sau un decor de aluminiu, mai select chiar, care se potriveste cu "design-ul contemporan".

Intrerupatoare si comutatoare exista in cea mai larga gama. Din lemn, sticla, portelan sau plastic se potrivesc cu modul de viata mediteranean, completeaza fatada interioara moderna sau scot in evidenta stilul caselor de la tara. Si din punct de vedere functional s-a schimbat mult in ultimii ani. Astfel prizele ofera protectie copiilor, intrerup alimentarea cu curent, inainte ca curentul sa devina primejdios si protejeaza aparatele electronice scumpe de fluctuatiile de energie.

Si la bucatarie inghesuim multe electrice: filtrul de cafea, toasterul, fierbatorul de oua, mixerul si chiar si radioul, pe deasupra. Pentru a largi instalatia electrica, ar trebui sparti peretii si reasezate instalatiile de curent. Cine vrea insa sa scape de acest calvar poate foarte usor sa foloseaca o cutiuta de aluminiu care acopera toate cablurile. Se insurubeaza acolo unde este o priza. Montajul poate fi orizontal sau vertical, in functie de gusturi sau situatia locuintei - eventual chiar invizibil sub dulapuri. In aceste cutiute se pot monta in afara de prize si comutatoare, dimmere si diversi senzori.

Multi viseaza azi sa aiba acces la internet de oriunde si sa poata privi la televizor din orice camera, sa telefoneze si sa aiba acces la fax de oriunde. Mizeria si cabluri peste tot sunt raspunsul? Gresit: Instalatia telefonica analoga este de ajuns si pentru date. Prize noi cu multiple functii se pot monta in locul celor clasice - totul fara a pierde mult timp cu renovarea.

Cine vrea sa mearga mai departe si mai faca un pas, ca lumea PC sa comunice cu  cea a TV-ului, DVD-Playerul si Tunerul sa comunice fara fir, poate sa mizeze pe Ultra Wide Band (UWB) , o tehnica revolutionara a comunicarii fara fir - transmite pachete de date imense pe distanta scurta si medie. Cu rate de transfer de pana la  480 Mbit/secunda este de 10 ori mai buna decat WLAN-ul actual.