Masa de sarbatori

tacamuri craciunOrnamentele de sarbatori joaca un rol important in crearea atmosferei calde de sarbatori,  insa ceea ce ii va impresiona cu adevarat pe musafirii dvs va fi o masa servita si decorata in mod spectaculos. Daca spatiul ramas dupa asezarea veselei si a tacamurilor nu este suficient pentru amplasarea unor decoratiuni tematice, este recomandat ca obiectele necesare servirii sa aiba o componenta ornamentala in sine.

 

Folositi mici obiecte decorative care sa marcheze locul fiecarui invitat sau cartonase colorate/imprimate cu motive de sarbatoare, pe care sa notati numele invitatilor. De asemenea, langa tacamuri puteti aseza cate un cadou simbolic, pe care musafirii sa-l ia la plecare: omuleti de zapada, globuri personalizate. In spatiile restrase puteti folosi elemente decorative interesante cum sunt : bolurile din stricla transparenta sau mici platouri ornate cu pietricele, stelute, bile din sticla sau marmura slefuita.

 

Clasicele farfurii din portelan alb pot fi inlocuite cu vesela in culori vibrante: rosu, verde, galben, albastru, violet, aramiu; cu portelanuri imprimate, care sa aminteasca de aerul sarbatoresc: lumanari, ghirlande, flori de craciunica sau cu farfurii in culorile sarbatorii: alb si rosu. Nu uitati sa adaugati accente de stralucire (auriu si argintiu) pe care sa le dozati cu grija si sa le integrati ansamblului, astfel incat efectul sa nu fie unul de kitsch. Acestea se pot regasi in aranjament ca accesorii: lumanari, sfesnice, cosulete, platouri, servetele, suporturile paharelor etc. Puteti aborda urmatorul aranjament: o fata de masa argintie sau cu decoruri aurii, pe care sa asezati vesela alba. Contrastul va fi unul spectaculos.  Aveti grija ca ansamblul sa fie echilibrat din punct de vedere cromatic. In acest sens retineti ca argintiul se tacamuripotriveste cu verdele, maroul cu albul, auriul cu albul, rosul sau albastrul.

 

Un element important in ornamentarea mesei il constituie centrul acesteia, care trebuie sa ilustreze tema de sarbatoare. Cel mai potrivit decor este coronita din brad, impletita si ornata cu globuri, panglici, conuri, flori de craciunica etc., avand o lumanare in centru (mare atentie la flacara !). Coronita decorativa poate fi inlocuita cu succes de un simplu sfesnic cu lumanari, de vase decorative imprimate cu motive de sarbatoare sau de boluri din sticla transparenta cu flori uscate.

 

In privinta culorilor, puteti aplica traditionala combinatie de rosu, verde, alb sau puteti incerca o combinatie de ton pe ton: alb, bleu, gri, in tandem cu accesorii de masa din materiale transparente : cristal, sticla suflata, plastic, care reflecta lumina lumanarilor, oferind imaginea unui decor rafinat si elegant. Pentru o ambianta extravaganta puteti apela la un amestec de rosu si violet.

Photos: corbis.com

www.incasa.ro