O bucatarie sigura pentru copii

Iata cateva idei care va vor ajuta sa transformati bucataria intr-un mediu sigur si placut pentru cei mici.

Sfaturi pentru reamenajare
Rafturi mai joase
Copii se pot rani destul de grav atunci cand se urca pe scaune pentru a ajunge la dulapuri, iar pentru a anula sau macar reduce riscul vreunui accident nu trebuie decat sa alegeti mobilier de bucatarie cu dulapuri joase. Asezati tacamurile, paharele si alte obiecte pe care le folosesc copii mai jos, ion asa fel incat sa le fie usor accesibile.  

Corpuri de bucatarie ergonomice
Unele corpuri de bucatarie par forme rigide, ascutite; acest aspect poate fi inlaturat daca alegeti tablii cu colturi rotunjite si daca se coboara nivelul acesteia. Copii trebuie sa poata ajunge destul de usor, pentru a lua un pahar cu apa sau un fruct de pe masa respectiva.

Acces usor
Inainte de amenajarea bucatarei, e bine sa va ganditi cam care vor fi caile de acces cele mai des folosite, care va fi ''traficul'' in bucatarie, atat in zonele de lucru dar si de trecere. Un plan inteligent va fi in asa fel facut incat bucatarul sa aiba destul loc de desfasurare, dar in acelasi timp sa aiba la indemana toate ustensilele necesare. Eliminati pericolul de accidente prin inlaturarea covoarelor vechi. 

Vizibilitate optima
Suprafetele de podea acoperite cu vinyl sau covoare moi feresc paharele sau tacamurile care cad. Podelele de lemn sunt si ele o alegere buna, mai ales daca in casa sunt copii mici - ele nu tin rece, asa cum se intampla in cazul gresiei.


Idei care pot fi aplicate oricand
Accesorii la indemana
Daca sunteti in situatia in care trebuie sa alegeti, mai bine sacrificati confortul in favoarea sigurantei. Pentru a amplasa in deplina siguranta cuptorul cu microunde, acesta trebuie asezat la 8 cm sub nivelul umarului (se ia inconsiderare cea mai scunda persoana care va folosi cuptorul cu microunde.

Incuietori sigure
Multe din noile accesorii de bucatarie au sisteme de siguranta, dar pericolul pentru copii poate aparea si din spatele dulapurilor. Incuietorile bune, care sa nu poata fi deschise de copii sunt o solutie la indemana. Pentru mai multa siguranta, nu lasati la indemana copiilor substante de curatat, vitamine sau medicamente - pastrati-le in dulapuri suspendate. In aceasi categorie intra si bauturile alcoolice.

Indicii colorate
Folositi bilete post-it colorate cat mai viu si scrieti pe ele informatii pe care copii nu trebuie sa le uite, eventual instructiuni pentru cum sa foloseasca aparatura electrocasnica. De exemplu, puteti lipi un bilet pe dulapul unde sunt pastrate dulciurile, etc.