Tamplaria - modalitati de intretinere

Lemn ingrijireUsile si cadrele ferestrelor, realizate din materiale diferite necesita tratamente separate, in functie de materialele din care sunt confectionate, de conditiile de mediu si de cerintele specifice texturilor.

 

Usile de interior pot fi din lemn ceruit, din lemn natural, lacuite, din sticla simpla sau tip vitraliu. In principiu, lemnul se curata cu produse specifice de intretinere - spay de exemplu - care indeparteaza atat praful, cat si petele, conferind stralucire suprafetelor.

 

Pentru lemnul ceruit se pot folosi atat produsele corespunzatoare, pe care le puteti gasi din belsug in comert, cat si variantele casnice:

- carpa imbibata in esenta de terebentina, cu care se sterge suprafa din lemn, urmand apoi ca usa sa fie ceruita in strat subtire;

sau

 - solutia obtinuta din ceara pura, razuita sau topita, amestecata cu esenta de terebentina (in cantitati egale). Compozitia se fierbe la bain-marie pana cand se omogenizeaza, iar crema obtinuta se aplica rece pe lemnarie. Dupa ce se usuca, usa se lustruieste cu o carpa din lana. Daca pe suprafata din lemn apar pete albe, acestea se vor indeparta folosind o carpa inmuiata in ulei.

 

Lemnul natural se curata cu solutie de apa si sapun, aplicata pe suprafata usii cu ajutorul unei perii sau a unei carpe. Pentru ca apa sa nu patrunda in lemn trebuie sa clatiti si sa uscati rapid.

 

Pentru lemnul lacuit este recomandat sa folositi produsele specifice, aflate in comert. Clatiti apoi suprafata cu apa rece si lustruiti-o cu piele de caprioara, pentru a da stralucire usii. Petele si urmele de degete se vor inlatura foarte usor daca frecati suprafata cu bucati de cartof crud.

 

Ferestrele necesita o ingrijire mai atenta, dat fiind ca sunt expuse partial conditiilor exterioare, iar texturile se deterioreaza mai rapid. In cazul ferestrelor de lemn este indicat ca stergerea cadrelor de praf si spalarea acestora sa se realizeze la 1-2 luni. Daca vopseaua sau lacul de pe suprafata lemnoasa este uzat inlaturati local sau integral protectia si inlocuiti-o cu una noua. Aceasta operatiune este recomandata, oricum, o data pe an sau mai des, in functie de gradul de expunere la conditiile exterioare.

 

Cadrele din PVC se curata regulat cu apa si sapun sau cu produsele recomandate din comert. Evitati sa utilizati solutiile care contin clor, acetona sau cele abrazive. Piesele metalice ale cadrului se sterg cu ulei lubrifiant, o data pe an. De asemenea, accesoriile cu care sunt prevazute ferestrele de acest tip - plasele de tantari, de ex., se demonteaza si se curata in mod regulat.

 

Ferestrele din aluminiu, gratie texturii durabile, data de calitatea materialului si a faptului ca vopseaua este aplicata in camp elecrostatic, necesita o ingrijire mai usoara. In plus aluminiu nu retine praful, ceea ce constituie un real avantaj. Intretinerea acestor ferestre se va face prin stergere cu un burete inmuiat in apa si sapun. Ca si in cazul cadrelor din PVC nu folositi solutii care contin acetona, clor sau partile abrazive ale maretialelor pentru sters, care afecteaza textura suprafetelor. Aerisiti bine incaperile, evitand astfel problemele cauzate de umiditate.

 

Sursa : revista Domus

 

www.incasa.ro