Organizarea camerei copilului

camera copilAceia dintre dvs care au copii stiu ca una dintre preocuparile legate de acestia este de a ii invata sa isi ia singuri lucrurile de care au nevoie. Procedam astfel pe de o parte pentru a-i invata sa fie responsabili, iar pe de alta pentru a ne elibera de micile gesturi care, prin repetitie, pot deveni innebunitoare. Asadar, este bine sa organizati camera copilului dvs., astfel incat sa le facilitati accesul la anumite lucruri si sa-i incurajati sa pastreze ordinea si curatenia.

Dulapurile de hainute
Majoritatea camerelor pentru copii sunt prevazute cu astfel de elemente de mobilier. Pentru un copil, inaltimea constituie principalul impediment in intentia de a avea acces la dulapuri, iar catararea si coborararea dupa anumite lucruri pot provoca nu numai dezordine, dar si accidente neplacute. Pentru a agata lucrurile copilui dvs in dulap, astfel incat ele sa nu atarne pe podea, inaltimea tijei dulapului este de cca. 82 cm. Daca este posibil, coborati aceasta tija astfel incat ea sa fie la 10-15 cm. mai sus fata de inaltimea copilului. Sau puteti monta o alta tija la o inaltime mai joasa, alaturi de tija initiala, pe care o puteti folosi pentru a agata lucrurile de care copilul dvs. nu are nevoie pentru o mai mare perioada de timp.

Cutii mici pentru jucarii
Daca aveti o singura cutie mare in care ati depozitat toate jucariile copilului dvs, lucrurile stau in felul urmator: in clipa in care pustiul isi doreste o anumita jucarie, aflata undeva la fundul acestei cutii, veti fi nevoiti sa scormoniti dupa ea si sa rasturnati intregul continut in cautarea unei singure piese. Prin urmare, desi pare convenabil, in acest caz o singura cutie mare provoaca mai multa dezordine decat daca ati folosi mai multe cutii mici. Acestea din urma, pe langa faptul ca permit accesul facil la jucarii, fara sa fie nevoie sa rasturnati intregul continut pe jos, pot costitui si un bun exercitiu de disciplinare a copilului dvs. Astfel, fiecare dintre cutii poate fi etichetata, puteti lipi pe ea desene reprezentative pentru continut, astfel incat copilul sa sorteze jucariile si sa le imparta in cutii separate, in functie de criteriile stabilite.

Cos pentru rufe murdare
Daca la un moment dat rufele murdare se aglomereaza si ocupa un spatiu din ce in ce mai mare din camera copilului, problema poate fi absenta unui cos potrivit. Alegeti acest cos astfel incat micutul dvs sa il poata folosi cu usurinta. Daca micutul a depasit o anumita varsta puteti opta pentru un cos divizat care sa ii permita sa sorteze rufele murdare pe culori. Copiii pot avea nevoie de un imbold pentru a nu considera aceasta actiune o obligatie, astfel ca, deasupra cosului de rufe puteti monta un cos de baschet. Sau puteti alege unul cu un design ingenios - exista de ex., cosuri sub forma unor animale salbatice care "se hranesc" cu rufe murdare.

Lenjerie de pat simplificata
Este absurd sa cereti copilului dvs sa faca un pat care are un numar mai mare de componente decat numarul de echipamente ale unei masini. Simplificati. Eliminati patura de deasupra cearsafurilor - aceasta sfarseste intotdeuna mototolita la capatul patului, evitati sa folositi lenjeriile cu dantele si volanase, reduceti numarul de paturi, cuverturi si pilote. Paturile "bogate", cu tot felul de lenjerii brodate si inzorzonate si cu invelitori multiple, nu arata bine decat in poze, atunci cand sunt aranjate cu atentie.

Corina Dovinca
InCasa.ro