Pasarea, un motiv popular in design-ul interior

Motivul reprezinta in artele vizuale elementul cheie al unei teme decorative si poate aparea o sigura data sau de mai multe ori in aceeasi compozitie. In designul interior, cele mai intalnite motive amintesc de culturi sau tari exotice, de plante, de animale si de unele simboluri intrebuintate larg.

Pentru a transforma locuinta intr-un mediu plin de viata nu exista oportunitate mai mare decat in sezonul cald, cand intreaga natura pulseaza in jurul nostru. Motivul cu pasari sugereaza ideea de libertate si are avantajul ca se integreaza perfect in orice schema decorativa si orice design.

Sub aspectul simbolismului, multe dintre interpretarile care i se dau au radacini antice. De pilda, gratia si libertatea anumitor pasari infariseaza spiritul uman in zbor catre cer conform mitologiei egiptene.

Motivul cu pasari pe fond albastru se potriveste atat in living sau dormitor, cat si in bucatarie. Elementele vizate in camera de zi sunt peretii, husa canapelelor si a fotoliilor, materialul protector cu care acoperiti masuta de cafea, draperia, pernele decorative, si lista poate continua. Foarte important in cazul peretilor este ca modelul sa urmeze o logica, mai exact, micile vietuitoare sa fie dispuse in pozitia obisnuita de zbor.  Altfel, riscati sa generati o imagine artificiala iar efectul sa fie invers, obositor si lipsit de noima pentru privitor.

Lucrurile capata o nota mai diversa si interesanta pentru crescatorii de perusi sau papagali, deoarece aceste mici vietati vor insufleti cu glasul lor intreaga ambianta. In bucatarie posibilitatea de a improviza este ceva mai redusa. Centrul de greutate il poate constitui tapetul,  apoi in completarea acestuia, fata de masa, covorasul si vesela.  Nu exista o “retata” ideala in ceea ce priveste armonizarea camerelor, ramanand la latitudinea fiecaruia sa decida daca toate sau doar una dintre ele merita sa contina acest motiv. 

Cautati o modalitate rapida de a decora cu gust dormitorul? Din nou, raspunsul la intrebare este motivul cu pasari. De aceasta data, elementul central este patul, in speta lenjeria si pernele. Acest model se potriveste atat pentru femei cat si pentru barbati.

Sursa foto

I. C.