Servetul termoizolant din silicon

carpa de bucatarieFie ca vorbim despre traditionalele carpe, despre servetele sau despre manusile de bucatarie, de fiecare data ne referim la acele elemente ajutatoare, indispensabile gatitului, confectionate, de regula, din poliester sau bumbac, care confera protectie gospodinelor, atunci cand trebuie sa lucreze cu obiecte "fierbinti". Dezavantajul major al acestor "echipamente" este aspectul - patate de sosuri si ulei; arse si sifonate, ele au fost intotdeuna ascuse privirilor musafirilor.

"Cenusaresele" bucatariei au fost, insa, reinventate de catre doi designeri din Copenhaga - Claus Jensen si Henrik Holbaek (principalul reprezentant al brandului Tools Design), care au reusit sa confere acestor accesorii o functie decorativa.

Lucrand impreuna la o noua linie de instrumente pentru bucatarie, arhitectul Holbaek (specializat si in design industrial), impreuna cu Jensen, absolvent al Scolii daneze de design, au transformat dispozitivul de protectie impotriva caldurii intr-o minisculptura de perete. In timpul desfasurarii acestui proces, au obtinut premiul danez "Formland Award 2001", indreptandu-si atentia catre un obiect care nu prezenta foarte mare interes pana atunci - carpa de bucatarie.

Fiind confectionate din silicon, servetele pentru vase, marca Eva solo de la Tools Design, pot absorbi mai multa caldura decat poate produce orice cuptor obisnuit. Datorita materialului din care sunt confectionate pot face fata si coroziunii chimice a agentilor de curatare. Indiferent ca sunt folosite pentru a muta o tigaie fierbinte dintr-un loc in altul sau pentru a spala vasele, aceste accesorii isi pastreaza aspectul atragator.

"Luati o carpa mica, udati-o putin si agatati-o" explica Holbaek. "Aceasta este forma pe care am dat-o servetelor pentru vase. Este o imagine plastica a unei carpe obisnuite de vase. Forma  striata a canturilor din servet s-au nascut din nevoia de a reduce cantitatea de silicon utilizata. Siliconul este o materie prima scumpa, astfel ca flexibilitatea si aderenta crescuta au fost principalele puncte forte asupra carora ne-am concentrat."

Pentru a fi agatate cu usurinta, a fost conceput un carlig special, in interiorul materialului, care fixeaza servetul la locul lui, in perete. Culorile disponibile pentru acest produs variaza, cele mai frecvente fiind: negru si argintiu. Se comercializeaza in pereche. Pentru mai multe detalii puteti vizita site-ul oficial al  firmei producatoare.

Corina Dovinca
InCasa.ro