Pastele in Australia

ciocolataPastele Australian are cateva particularitati; simbolurile, traditia si obiceiurile fiind oarecum diferite de ceea ce se intampla in emisfera nordica a continentului. Iepurasul de Paste - cel mai important simbol al acestei sarbatori, reprezentantul fertilitatii si al primaverii, este considerat a fi aducator de paguba si asocit cu devastarea recoltelor in cultura australiana. Ca alternativa, locuitorii acestei tari si l-au ales pe Bilby (Macrotis lagotis sagitta) - un animal marsupial, endemic, de marimea unui iepure, cu urechile ascutite si cu botul in forma de trompa. Pe langa acest simbol, din Pastele australian nu lipsesc slujbele religioase si binecunoscutele oua incondeiate, unul dintre cele mai populare jocuri organizate cu aceasta ocazie fiind ciocnitul oualelor.

 

Sarbatorit toamna si nu primavara, ca in alte culturi, acest eveniment include un spectacolul unic, cunoscut sub denumirea de "The Royal Easter Show". Organizat anual in Sydney, acesta are o traditie de 166 de ani, la inceput fiind o manifestare pur agricola, organizata in scopul dezvoltarii coloniilor si al progresului economiei. Ulterior evenimentul s-a trasformat intr-un spectacol dedicat sarbatoririi Pastelui si a inclus, pe langa targurile agricole, si o serie de manifestari artistice si culturale, focuri de artificii, diverse parade, curse de cai, reprezentatii de circ si numeroase standuri cu bucate delicioase.

 

Dar evenimentul nu este singurul organizat cu ocazia Pastelui. Australienii se bucura de o serie de festivaluri si manifestari sportive precum: Festivalul de muzica folk din Canberra, Festivalul de muzica jazz din Toowoomba, Queensland, competitii sportive de fotbal, cursa nautica de 308 mile "Brisbane to Gladstone Yacht Race", cursele de cai: "Randwick Racecourse" din Sydney si "Caulfield Racecourse" din Melbourne, competitia atletica "Stawell Easter Gift" organizata in Stawell, un mic oras aflat in apropierea Parcului Naional Grampians din Victoria etc.

 

Mancarurile traditionale sunt aproximativ aceleasi ca si in celelalte culturi:

 

- pasca este, de fapt, o prajitura preparata din oua, faina, lapte si grasime, pe care gospodinele o pregatesc si o duc la biserica in Martea lasatului sec de branza - ultima zi de dinaintea postului Pastelui;

 

- cozonacul in cruce, cunoscut sub denumirea de "hot cross bun" care se face in Vinerea Mare - un produs traditional din sec XIX, preluat din Marea Britanie - contine fructe uscate, stafide si un aluat simplu din faina cu apa;

 

- ouale de Paste - simbolul renasterii, care se consuma in Duminica Pastelui. In  Australia, acestea sunt asociate cu Festivalul organizat cu ocazia acestui eveniment, cand are loc competitia oualelor de ciocolata;

 

- Bilby din ciocolata.

 

Photo: corbis.com

 

www.incasa.ro