Patul cu baldachin

pat cu baldachinPatul cu baldachin - factorul esential pentru odihna

In aceasta perioada, cand totul pare sau este atat de haotic si cand stresul cotidian pune stapanire pe tot ceea ce ne inconjoara, este foarte important ca atunci cand ajungem acasa sa ne odihnim asa cum trebuie pentru a ne recapata energia si pofta de viata.

Astfel din acest punct de vedere, dormitorul devine punctul central, iar alegerea si achizitionarea unui pat confortabil si bun pentru sanatatea noastra este foarte importanta. Paturile cu baldachin ne transpun intr-o lume de vis, intr-o alta cultura si civilizatie, care ne aminteste de binecunoscutele povesti ale Sheherezadei din “1001 de nopti”. Acest tip de mobilier ii confera dormitorului un flair oriental si totodata specific caselor regale sau aristocratilor.

Materialele de calitate transforma atmosfera intr-una foarte placuta si foarte primitoare. Paturile cu baldachin se potrivesc foarte bine stilului traditional si caselor spatioase cu incaperi inalte.

Indiferent din ce material este prelucrata tablia - lemn, fier forjat sau bambus - stofele pe care le alegem pentru imbracarea acesteia sau pentru confectionarea baldachinului sunt cele ce emana confort si relaxare. Asternuturile vesel colorate si cuverturile moi si flausate intregesc imaginea unui dormitor transformat intr-un mediu odihnitor.

De-a lungul Evului Mediu paturile cu baldachin erau des intalnite in casele aristocratilor si la casele regale ale Europei. Perdelele au fost concepute in primul rand ca protectie impotriva tantarilor si a altor insecte, insa si pentru a crea o atmosfera intima. De asemenea, perdelele laterale ocroteau pe cel ce dormea in pat in cazul in care in incapere era curent si erau menite si pentru a mentine o temperatura confortabila in interior. Pe atunci aceste paturi erau foarte fastuase, iar lemnul era cipolit in fel si chip, redand cele mai sofisticate modele.

Chiar daca dupa Evul Mediu moda acestor paturi a trecut, iar oamenii au optat pentru alte modele, acestea revin in forta in prezent, astfel patul cu baldachin isi serbeaza in zilele noastre renasterea.

Patul cu baldachin se potriveste foarte bine si in camera copiilor si in special in cea a fetitelor. Astfel cele mici se vor simti ca niste adevarate printese. Nici baieteii nu sunt neglijati din acest punct de vedere, deoarece in magazinele cu piese de mobilier pentru camera copiilor se gasesc patuturi sub forma de corabie, iar baldachinul reprezinta de fapt panzele vaporului.

Sursa foto

A.V.
InCasa.ro