Pivnita - sfaturi practice in vederea reamenajarii

pivnitaPivnita, beciul sau subsolul unei locuinte reprezinta, de obicei, un loc aglomerat si uneori insalubru, in care sunt depozitate lucrurile vechi si inutile, insa, cu putina imaginatie si cu ceva mai mult efort, acest loc poate fi transformat intr-o alta incapere a casei dvs, fara a-si pierde neaparat functia de depozitare. Spre deosebire de celelalte zone ale locuintei, pivnita nu este limitata de un scop specific, asa cum sunt dormitoarele destinate somnului sau bucatariile gatitului. Fiind un spatiu versatil, optiunile de decorare sunt multiple.

Inainte de a incepe procesul de amenajare, trebuie sa va ocupati de cateva aspecte esentiale cum sunt: caile de acces, ferestrele, podeaua, izolarea. Treceti apoi la curatenia, organizarea si igienizarea spatiului, dupa care verificati starea scarilor si a usii; acestea trebuie sa fie rezistente si sa fie pozitionate astfel incat accesul in pivnita sa se faca fara dificultati. Usa trebuie sa fie solida, pentru a rezista eventualelor presiuni exterioare, trebuie sa aiba deschiderea in interior si sa nu fie foarte joasa. Scarile nu trebuie sa fie putrede sau alunecoase. Daca treptele din lemn prezinta un grad ridicat de uzura ele pot fi intarite la exterior cu bucati de placaj; scarile din piatra sau beton uzat pot fi alungite prin adaugarea unor margini din caramida. De asemena, balustrada, de preferat una pe toata lungimea scarilor, trebuie sa fie solida. Din cauza faptului ca spatiul nu beneficiaza de iluminat natural este important sa acordati o atentie deosebita acestui aspect. O varianta ar fi realizarea unei deschideri in peretele de sub nivelul solului si montarea unei ferestre care sa asigure un iluminat natural. O atentie deosebita trebuie sa acordati si aerisirii, pivnita fiind asociata de obicei cu mirosul greu al peretilor mucegaiti. Folositi produse chimice anti muchigai sau anti umiditate si un sistem de ventilatie eficient.

pivnitaIn privinta podelei, turnarea unei placi de beton este esentiala acolo unde aceasta nu exista deja. Betonul se toarna chiar pe pamantul batatorit in prealabil, deasupra caruia se aseaza un strat de nisip, fara sa fie nevoie de adeziv. Izolatia aplicata pe beton va tine la distanta igrasia. Deasupra acestuia puteti aplica o mocheta sau un parchet ales cu gust vor adauga un plus de stil la viitoarea camera. O solutie recomandata de specialisti este folosirea dalelor autocolante din ciment sau din ceramica, care se asaza pe un strat de nisip, fara adeziv. Avantajele acestora tin de usurinta cu care pot fi instalate sau inlaturate, in cazul in care aveti nevoie de un acces rapid la conductele subterane.


Corina Dovinca
InCasa.ro