Portelanul ornamental pentru perioada Craciunului

portelanPerioada dinaintea Craciunului si sarbatoarea in sine reprezinta poate cea mai speciala perioada a anului. Celebram venirea pe lume a Fiului lui Dumnezeu si odata cu aceasta iubirea, linistea si pacea in familie si printre cei dragi. Totodata de la inceputul lunii decembrie incepem incet incet sa ne decoram locuintele cu fel si fel de podoabe. Unele cumparate, altele primite in dar sau altele confectionate chiar de noi insine.

Nu trebuie sa uitam nici de masa festiva din Ajun sau din prima zi a Craciunului. Aceasta nu trebuie sa fie mai prejos fata de restul caminului nostru. Pe langa podoabele specifice, vesela din portelan are o importanta deosebita!

Cand spunem vesela sau portelan specific Craciunului ne referim si la farfuriile decorative asezate pe pereti si care intregesc atmosfera minunata de sarbatoare.  Acestora li se alatura si bolurile pictate manual sau farfuriutele si cestile pentru un ceai fierbinte din mar si scortisoara. In aceste boluri asezate pe masuta sau pe servanta din living asezam turta dulce si fursecurile in forma de Mos Craciun, cizmulite, brad, sanie, reni sau orice alt simbol al Craciunului. Seara ne putem rasfata cu un pahar, ornat cu motive specifice acestei perioade, plin cu  vin fiert.

Ceea ce este deosebit si aparte in privinta “colectiei” de portelan de Craciun este desigur aspectul sau. Aceasta este invaluita in toate motivele si figurinele fara de care aceasta perioada nu ar avea atat de mult farmec.

In magazinele de specialitate putem gasi vesela pe care sunt pictate adevarate tablouri sau scenete de Craciun: ieslea cu pruncul Iisus, cei trei magi, ingeri, Maria si Iosif, etc. Nu lipsesc nici oamenii de zapada, globurile sau coronitele de Advent, motivul renilor sau cel al lui Mos Craciun.

Pe vesela tipica acestei perioade sunt pictate de asemenea si peisaje de iarna superbe, care ne fac sa ne readucem aminte de iernile copilariei noastre.  Multe persoane aleg totusi vesela alba, clasica sau mai putin ornata, cu o margine aurie si eventual cateva stelute in aceeasi nuanta.

Sursa foto

A.V.
InCasa.ro