Sa decoram cu sau fara sfatul unui designer de interior

Designul de interior este mai mult decat estetica. Este o disciplina ce presupune gasirea de solutii creative de design pentru spatiile interioare sprijinind in acelasi timp sanatatea, siguranta si bunastarea ocupantilor si imbunatatirea calitatii vietii acestora. De la elemente de design arhitectural si componente de structurare a spatiului interior, pana la cele mai mici detalii ale decoratiunilor, tine de design inteiror.

Respectand o metodologie sistematica si coordonata, de analiza si integrare a cunostintelor in procesul de creatie, specialistul in design interior se orienteaza in functie de nevoile si resursele clientului pentru a crea un spatiu interior care sa indeplineasca obiectivele proiectului.

Acesta se ocupa de alegerea unui stil care sa va reprezinte, de compartimentare si de ambianta generala a locuintei tinand cont de lumina, culoare, mobilier, confort termic, materiale folosite, accesorii decorative.

Cunoscand aceste detalii, multi ar fi inclinati sa opteze pentru sfaturile unui specialist atunci cand doresc sa-si amenajeze locuinta sau sa redecoreze un anumit spatiu, dar putini sunt cei care o si fac. Influentati de “solutiile simple si eficiente” de pe prima pagina a unor reviste in domeniu, sau de sfaturile de pe site-urile online, proprietarii gasesc mai convenabil din punct de vedere financiar sa se ocupe personal de decorarea interiorului. Aceasta alegere nu este una tocmai gresita daca persoanele in cauza sunt creative iar rezultatul final ii multumeste.

In ambele situatii exista atat avantaje cat si dezavantaje, motiv pentru care va lasam pe voi sa decideti in ce parte inclina balanta mai mult sau mai putin. Cei care doresc sa-si decoreze singuri locuintele vor avea libertate in alegeri, isi vor putea crea propriul stil si vor economisi si ceva bani, avand posibilitatea de a compara preturile. Dar in acelasi timp trebuie sa fie atenti ca toate piesele de mobilier si elementele de decor sa se potriveasca, sa pastreze aceeasi linie si sa se imbine armonios pentru a crea un tot unitar. Persoanele care nu au un simt estetic dezvoltat vor face alegeri nepotrivite cazand astfel in extrema prostului gust, de cele mai multe ori fara sa iti dai seama, iar suma cheltuita ar putea creste in dorinta de a repara greseala.

Dar daca te-ai decis sa iti lasi locuinta pe mana unui specialist trebuie sa iei in vedere urmatoarele aspecte: vei avea parte de o consiliere profesionista, rezultatul final va fi conform cu asteptarile tale, te vei incadra in bugetul dorit, vei fi la curent cu ultimele tendinte in materie de design interior. Dar, totodata, designerul iti poate influenta deciziile daca considera ca ceea ce iti doresti nu se poate realiza sau daca alegerile tale nu sunt potrivite. Un alt dezavantaj este comisionul pe care trebuie sa il platesti pentru consilierea specialistului.

Sursa foto

A.I.

InCasa.ro