Spalatoria - o incapere speciala in locuinta ta?

spalatoriaSala de baie, spalatoria sau, mai exact, laundry este o incapere speciala, echipata cu produse si masini de spalat, tunele, uscatoare si cosuri, dedicata activitatii de spalare a rufelor. Necesitatea unei astfel de camere este discutabila, iar existenta ei se constata mai ales in filmele, in care idilele se infiripa printre masinile de spalat, insirate intr-o incapere publica, in care oamenii stau pe bancute special amenajate si asteapta terminarea programului de spalat (vezi: "My Beautiful Laundrette" sau serialul de televiziune "EastEnders").

Spalatoriile sunt foarte populare in unele parti ale lumii, precum: Canada, SUA sau Elvetia si relativ des intalnite in Marea Britanie. Aici cladirile gen apartamente, casele pe pamant sau vilele sunt, in marea lor majoritate, prevazute cu o incapere separata, a carei functie este aceea de a asigura tot necesarul activitatii de spalare a rufelor, aceasta incapere putand fi publica sau privata. In primul caz ea poarta denumirea de "laundromat" ("launderette" in Londra) si functioneaza pe baza de monede, pe principiul autoservirii. In cel de-al doilea caz vorbim despre "laundry room", spatiu amenajat cu aceeasi atentie ca si restul incaperilor unei locuinte.  
 
Poate ca unii resping existenta unei laundry indemnati de rezistenta culturala: la noi nu se poarta. Sau poate ca, pur si simplu, noi, romanii suntem prea ocupati cu amenajarea spatiilor inguste sau cu achizitionarea unei locuinte proprii. Cert este ca in Romania inca nu a inflorit moda laundry-urilor. Dar, sa presupunem ca ati avea la dispozitie un spatiu suficient de mare, astfel incat, dupa ce ati compartimentat intrega locuinta v-a mai ramas o incapere in plus, cu care chiar nu stiti ce ati putea face. Ei bine, una dintre optiuni este aceea de a o transforma in spalatorie.

Care ar fi motivele si cazurile in care sau pentru care am decide sa amenajam, in propria locuinta, un spatiu special pentru spalarea rufelor? Cred ca cel mai bun raspuns este: ordinea. Baia, asa cum o stim noi, joaca, adeseori, si rolul de spalatorie, combinand, asadar, mai multe functiuni. Pentru a nu amesteca lucrurile, insa, este necesar ca rufele sa fie spalate intr-un loc special amenajat si nu in locul in care ne rezolvam problemele intime inerente. Exista cazuri in care masina de spalat ("simbolul" acestei activitati) se afla si in alte spatii, mai mult sau mai putin improprii: bucatarie, hol, pivnita etc., functionalitatea ei neavand nicio legatura cu natura locului respectiv. Existenta unei laundry delimiteaza clar functiile incaperilor si rezolva problema spatiului, prin eliminarea hainelor murdare, aruncate peste tot prin casa si prin adunarea intr-un singur loc a produselor de spalat, urcatoarelor, umeraselor, clestilor si echipamentelor tehnice necesare acestei indeletniciri, incluzand aici si mesele sau fiarele de calcat, atele de cusut si, in general, tot ce tine de intretinerea rufariei.

Nu trebuie sa exagetati cu decorarea acestei incaperi, important este sa asigurati o buna aerisire, un iluminat suficient si un numar satisfacator de spatii de depozitare. Puteti achizitiona cateva cosuri in care sa puneti separat, pe categorii: rufele care vor fi spalate de mana, albiturile, hainele care necesita o spalare cu apa rece, rufele colorate, lenjeria etc.

Corina Dovinca
InCasa.ro