Stilul oriental de amenajare interioara

stil oriental de amenajareSecretele stilurilor de amenajare. Stilul oriental

Cum sa locuim ca in "1001 nopti" cu accesorii din argint, corpuri artistice de iluminat si materiale fine si colorate? Orientul cuprinde zonele din Est, lumea arabo - islamica si Nordul Africii. Foarte cunoscute sunt aceste tinuturi din povestirile, care descriu amanuntit designul palatelor arabesti, corturile maurilor si elementele specifice Riadului.

Amenajarea in acest stil este una din cele mai simple si mai usoare, deoarece poate fi intocmita numai din materiale cu texturi si nuante diferite, dar specifice acestor zone. Stilul oriental de amenajare utilizeaza de regula matasea, organza, bumbacul sau brocartul. Aceste materiale se revarsa in splendoarea lor peste intreaga incapere, invaluind-o intr-un aer misterios. O combinatie foarte reusita este aceea dintre pernele in culori vesele, baldachinul care cade lejer si sofisticat si covoare traditionale. Mobilierul din lemn aromat de cedru, tabureti din piele sau mozaic din sticla sau ceramica completeaza stilul oriental de amenajare.

Foarte reprezentative pentru acesta sunt accesoriile din metale nobile, inoxidabile, cupe sau alte decoratiuni din argint, sfesnice din cupru sau servicii de ceai din alama. Toate acestea intregesc intregul "tablou" al seicilor. Cine considera ca toate acestea sunt prea opulente sau ostentative, dar isi doreste sa isi amenajeze in acest stil locuinta, poate sa se concetreze doar asupra anumitor accesorii si elemente specifice sau anumite accente orientale.

Stilul oriental de amenajare este binecunoscut pentru podoabele sale foarte scumpe sau foarte pompoase. Acestea provin din cultura araba, cea a maurilor sau a persilor, astfel impartindu-se in trei grupe distincte. Astfel unul dintre motivele tipic orientale este acela al vegetatiei. Aici se incadreaza florile, frunzele si plantele urcatoare, care sunt cunoscute in lumea araba. Aceste motive se regasesc pe covoarele persane, pe pernitele decorative sau produse kilim.

In afara de aceasta caracteristica, stilul din Orient utilizeaza foarte mult figurile geometrice. Mobilierul sau ferestrele sunt deseori impodobite cu linii sau grilaje. Chiar si arta caligrafiei apartine acestui stil de amenajare. Indiferent ca este vorba de pereti, mese de ceai sculptate sau cesti suflate in argint, semnele de ortografie impun stilului oriental o nota inconfundabila.

Acelasi lucru este valabil si in cazul texturilor, a paietelor, dar si a culorilor de un farmec aparte. Lumea orientala a culorilor cuprinde o gama larga si intensa de nuante, care pornesc de la galbenul radiant, la rosul intens, portocaliul stralucitor si pana la albastrul azuriu. Pe langa culorile traditionale, stilului arabesc de amenajare ii sunt specifice nuantele aurii si aramii. Acestea reprezinta totodata un adevarat "highlight" in cazul accesoriilor si decoratiunilor.

O varianta mai discreta de culoare a acestui stil sunt nuantele naturale de pamant. In combinatie cu materiale nobile si metale lucioase pun totul intr-o lumina foarte eleganta.

Sursa foto

InCasa.ro