Stil de amenajare etno: Orient si America Latina

amenajare orientalaDin fericire avem ocazia sa ne amenajam locuinta intr-un mod cu totul si cu totul aparte. Acest lucru se datoreaza diferitelor stiluri de amenajare si a sfaturilor utile pe care le putem citi in revistele de specialitate sau pe paginile de internet.

Un stil mai aparte este cel etno. Acesta se inspira din caracteristicile culturilor din intreaga lume.

Orientul si cele 1001 nopti

Orientul se intinde din spatiul nord - african peste statele din estul apropiat impreuna cu Turcia si Pensinsula araba pana in Pakistan si o parte din Asia. Pe langa crestinism si iudaism, islamismul reprezinta o influenta foarte pregnanta asupra culturii orientale. De asemenea si o anumita superstitie face parte din aceasta mostenire culturala. Aceasta se refera la simbolul "Mainii lui Fatima", care se spune ca fereste poporul de "Privirea Rea". Cifra "5", mana si ochiul (simbolizat printrun triunghi) fereste de diversele calamitati si de raul iremediabil. Un motiv foarte indragit care apare in tablouri este pestele, deoarece se spune ca este un aducator de noroc foarte important.

Terecota, mokka si galbenul ne duc cu gandul la culorile desertului. Ornamentele fine si discrete, cosurile impletite si sculpturile caracterizeaza arta mestesugaritului din Asfintit. Materialele opulente, podelele din mozaic si paharele cu ceai fierbinte definesc si mai bine magia orientala. Acest lucru nu este vizibil doar in cazul textilelor, al podoabelor si al decoratiunilor luxuriante, ci si in cazul accesorilor si al obiectelor din viata de zi cu zi, precum vesela sau lampile, care sunt impodobite cu exces de auriu.

America Latina si mostenirea incasilor

Indigenii reprezinta popoarele cu cea mai lunga traditie in America Latina. In timpul cuceririlor spaniole existau numai in Bolivia aproximativ 80 de triburi, din care astazi mai exista numai 40 de grupuri etnice.

Chiar si in aceste culturi apropiate din punct de vedere geografic, exista mari diferente in ceea ce priveste miturile, ritualurile, vestimentatia si dansurile. Ceea ce au impreuna este arta tesutului. Acestia utilizeaza in acest scop bumbacul, dar si lana diferitelor animale, precum alpaca, lama, guanaco si vigonia. Materialele sunt colorate cu ajutorul culorilor obtinute in mod natural si sunt decorate cu diverse modele.

Simbolurile artei tesutului sunt diamantele, soarele, stelele, ochii, serpii sau modelele in zig - zag. Unul dintre cele mai cunoscute modele de vestimentatie este bineinteles poncho-ul. In mod traditional, acesta se confectioneaza din lana aspra. Grosimea materialului, perfectiunea tehnicii cu care s-a lucrat si marimea reprezinta caracteristici importante ale pozitiei sociale a purtatorului.

Sursa foto

InCasa.ro