Stiluri de decorare a baii

Baie in stil country
Elementele country sunt deja bine cunoscute, mai ales de cei care au citit celelalte articole de pe acest site, dedicate acestui stil: materiale naturale, piese de mobilier sau de decor lucrate manual (imperfectiunile nu sunt considerate defecte, din contra, dau o nota originala). Alegerea stilului country pentru amenajarea baii va crea o atmosfera plina de caldura in interiorul de altfel rece, din cauza dalelor de gresie si a suprafetelor perfecte. Stilul country sau rustic, poate fi aplicat in diferite moduri: de la alegerea unor culori intense si a materialelor cu modele vechi, pana la optarea pentru culori pastelate si accente decorative delicate, etc. Aveti asadar de ales dintre mai multe tendinte rustice... ideile sunt nenumarate si in final, veti avea o baie de vis.

 Simplitatea stilului contemporan
Stilul contemporan este cunoscut pentru liniile drepte, finisajele de lemn si atentia acordata arteimoderne. Fiind vorba de baie, din fericire, acest stil are si o ''latura'' calma, creand o atmosfera meditativa, linistita. De fapt, stilul contemporan este aproape alegerea cea mai naturala cand vine vorba de decorarea baii, pentru ca majoritatea mobilierului care se gaseste in magazine respecta cerintele acestui stil; suprafetele sunt lucioase si deschise, tabliile dulapurilor si masutelor de perete sunt facute din lemn, piatra naturala sau gresie, iar accentele decorative sunt incuietorile si manarele de fier sau aluminiu. Decorand baia in stilul contemporan, puteti fi siguri ca piesele de mobilier si corpurile de iluminat sunt elegante, avand ca inspiratie elementele naturale.
 
Elemente traditionale pentru baie
Stilul traditional va transforma o baie obisnuita intr-un sanctuar demn de un rege. Fie ce este vorba de o baie de mici dimensiuni sau de baia principala, daca va imbraca haina stilului traditional, va beneficia de gratie, eleganta si un aspect care nu se va demoda odata cu trecerea timpului. Aceasta ambianta poate fi reflectata de bateria chiuvetei sau de modul in care cad faldurile perdelei, etc. Inspirat de opulenta deciratiunilor din Europa secolului al XVIII-lea, stilul traditional este cunoscut prin elemente decorative aurite si materiale florale, precum si prin accente decorative fabricate din portelan, aur si argint. Ordonat dar totusi somptuos, stilul traditional reprezinta o marca a luxului, transformand total o baie obisnuita.
 
Creati propriul stil
Baie in stil country
Pentru abordarea acestui stil in camera de baie, aplicati urmatoarele idei:
- pentru pereti, folositi tapet cu aspect vintage;
- cumparati suporturi orizontale de prosoape, cu carlige metalice;
- folositi tipuri diferite de cosuri de rachita (cu impletituri deosebite), pe post de paner, loc de depozitat diferite obiecte, etc;
- includeti in decor in dulap vechi, reconditionat, din lemn de pin;
- aveti de ales dintr-o varietate mare de corpuri de mobilier specifice baii: diferite tipuri de cazi inalte, chiuvete cu piedestal, baterii cu design old-fashioned, etc.
 
Simplitatea stilului contemporan
Pentru abordarea acestui stil in camera de baie, aplicati urmatoarele idei:
- alegeti mobilier cu finisaje din lemn natural;
- amestecati piatra cu lemnul, in decorarea incaperii: cabinete din lemn, cu blat de marmura sau granit;
- alegeti gresie in culori calde, in tonuri pamantii, care se regasesc in natura;
- pastrati ordinea si mai ales nu depozitati obiecte la intamplare pe blaturile cabinetelor; lasati numai 2-3 obiecte pentru decor;
- alegeti baterii cu design sculptural, din otel inoxidabil.
 
Elemente traditionale pentru baie
Pentru abordarea acestui stil in camera de baie, aplicati urmatoarele idei:
- utilizati din abundenta modele florale: la materiale textile, obiecte de toaleta, tapet, etc;
- folositi accente decorative de alama: suporturi inele pentru prosoape, baterii de chiuveta sau cada, clanta, manerele dupalurilor, ramele oglinzilor;
- decorati peretii cu tablouri reprezentand flori;
- expuneti colectiile preferate (pietre, scoici, conuri de brad, oglinzi mici, cutii de lemn, etc.);
- aduceti in baie piese elegante din casa, de exemplu o caserola de portelan in care sa asezati prosoapele de mana, etc.