Substante de inlaturat petele

Solventi combinati - sunt solutii pentru toate petele (majoritatea), mai ales pentru cele de grasime. 

Solventi uleiosi - curata numai petele de grasime sau ulei. Se pot folosi pe materiale care nu se spala in mod obisnuit, Se aplica numai pe materialul uscat, intr-o zona bine aerisita. Dupa aplicare hainele se pun la aerisit.

Solutii pe baza de enzime - sunt detergenti care contin anzime care pur si simplu ''mananca'' proteinele din pete de grasime, iarba, sange, etc. Se aplica direct pe materialul uscat sau se dilueaza in apa, in cara apoi se scufunda tesatura. Folositi apa rece cand incercati sa indepartati petele de sange. Nu se aplica pe lana sau matase.

Substante absorbante (malai, pudra de talc) - se presara pe petele proaspete de grasime si se asteapta in jur de 10-15 minute, pentru a se absorbi excesul, dupa care se curata. Dupa aceea, puteti aplica o alta solutie pentru tratarea petei in sine.

Detergentii - sunt buni pentru orice fel de pete. Se aplica direct, se asteapta 5 minute, dupa care se inaltura sau sterge cu apa.

Inalbitoarele - culoarea lasata de pete (fie ca e vorba de pete de grasime sau nu), poate fi inalaturata cu un inalbitor usor. O solutie de acest tip, dar preparata in casa se face din:
1. suc de lamaie
2. otet alb (in concentratie de 1:1 cu apa)
sau
3. amoniac (2 parti apa la 1 parte amoniac) - nu se foloseste pe lana sau matase.
Asezati materialul pe cateva prosoape de hartie sua pe o discheta de bumbac si apoi aplicati solutia pe pata, cu o pipeta. Inalbitorul pe baza de clor ar trebui sa fie ultima solutie la care sa recurgeti.

Alcool denaturat - functioneaza pentru a indeparta anumite pete si se evapora fara a lasa pete la randul lui.

Spirt - e bun pentru petele de grasime. Dupa ce se foloseste, hainele se pun la aerisit.

Glicerina - se plica peste petele de cerneala.