Tendintele anului 2008

2008 TrendSi in domeniul designului interior, ca si in cel al designului vestimentar, moda se schimba in permanenta, inregistrandu-se noi tendinte de la an la an. Se poarta alte culori, alte modele, un alt tip de mobila sau apar forme noi in ceea ce priveste obiectele de mobilier - aceste schimbari de "trend" aduc modificari in casele celor care redecoreaza fie si o singura camera. Insa dincolo de ceea ce se poarta sau de stilul ales, important este ca rezultatul decorarii unei incaperi sa reprezinte persoanele care vor locui acolo, sa reflecte personalitatea acestora si sa contribuie la confortul personal.

 

Conform specialistilor in domeniu anul acesta nu se vor inregistra schimbari majore in privinta amenajarilor interioare. Se merge in continuare pe un stil curat, fara decoratiuni exagerate, bazat pe linii drepte, caracterizat de suprafete lucioase, forme geometrice cizelate si asimetrii. Ca si in 2007 elementele vedeta vor fi: materialele lucioase (MDF lacatto, gresie portelanata, vopsele epoxidice), candelabrele negre din sticla de Murano, fotoliile in stil baroc foarte incarcate, finisate in combinatii de alb si negru sau auriu si negru ori canapelele tip Chesterfield, ai caror bumbi imbracati pana acum in piele vor fi inlocuiti cu cei din cristal.

 

Pentru nonconformisti vor exista in continuare pe piata piesele de mobilier cu forme fluide si extravagante (fotolii sau sezlonguri din lemn curbat, comode "buclate") sau obiectele de mobilier excentrice, placate cu oglinzi (corpuri de depozitare, masute de toalete, noptiere cu se  rtare etc.). Aceste obiecte futuriste, folosite ca elemente singulare intr-un anumit decor, confera o nota de originalitate incaperii, insa pot, la fel de bine, sa dea un aspect de kitsch, in conditiile in care folosirea lor este exagerata.

 

Ca si anul trecut, se poarta in continuare combinatiile de alb si negru, atat in ceea ce priveste culoarea finisajelor, cat si a materialelor si a mobilei. Accentele de rosu sunt folosite si anul acesta pentru pigmentarea decorului alb-negru. Pentru cromatica peretilor, insa, sunt semnalate noi tendinte; acestea vizeaza portocaliul cu toate nuantele sale, de la caramiziu si ruginiu, la cele mai deschise nuante de crem, beige sau alb galbui.

 

In ceea ce priveste decorarea ferestrelor anul 2008 aduce o schimbare, in sensul ca jaluzelele verticale, preferate pana acum, sunt inlocuite cu cele orizontale, metalice pentru spatiile de birouri si cu perdelele simple pentru locuinte.

 

La capitolul pardoseli parchetul, dublu sau triplustratificat, este preferat in continuare, recomandandu-se folosirea nuantelor naturale, precum lemnul de stejar pentru spatiile mici si lemnul de teak sau iroko pentru spatiile extinse.

 

www.incasa.ro

21.05.2008

 

Photo: corbis.com