Tendintele anului 2010 in designul interior

trenduri 2010Tendintele au viata scurta si se schimba periodic. Acum cativa ani, culoarea verde era foarte utilizata in designul vestimentar sau in amenajari de tot felul. Pe fondul constientizarii tot mai crescute a incalzirii globale, verdele devenise un simbol al salvarii pamantului. Moda este cea care individualizeaza fiecare perioada de timp, tendintele anului devenind "etichete" ale acestuia. Si in cazul tendintelor, ca in oricare alt caz, de altfel, este foarte important sa nu exagerati. Daca simtiti ca este absolut necesar sa va aliniati unei tendinte, atunci incercati ca elementele la moda introduse in decorul dvs sa se potriveasca cu tema existenta. Proprietarii simt nevoia sa reflecte propriile stari de spirit in casele lor sau la locul de munca, astfel ca nu exista o restrictie in sensul de a urmari in intregime un anumit stil. Oamenii prefera, mai degraba, sa adapteze caracteristicile unui stil in functie de propriile gusturi.

In anul 2010 unele dintre cele mai renumite tendinte in decoratiunile interioare sunt reprezentate de micile improvizatii artistice, aplicate in locuinte.

Desi in 2010 se poarta inca stilul "glamoure" (elemente stralucitoare) designerii de interior se orienteaza catre vechile traditii, urmand principiul: "vechiul este iarasi nou". Piesele antice si cele vintage adauga vitalitate spatiilor locuibile si fac ca interiorul casei sa para mult mai atractiv. Targurile de antichitati si magazinele care vand articole folosite sunt locurile cele mai potrivite in care puteti gasi piese unice, la un pret scazut.

Elemetele pamantului, legate de resursele primare, sunt, de asemenea, la moda, in acest an, reflectandu-se in special in culori. Tonurile creeaza o imagine de o frumusete fara pereche, iar camerele care se incadreaza intr-o tema coloristica specifica, bazata pe verde stralucitor sau albastru oceanic, de exemplu, produc un impact  placut la nivel vizual.

Apropierea de stilurile autentice este o alta caracteristica a modei designului interior din acest an. Decoratorii opteaza pentru lemn si metal. Podelele din lemn, sifonierele si dulapurile metalice sunt preferate dulapurilor vopsite si pardoselilor acoperite cu covoare.

A existat o vreme in care tapetul era foarte utilizat si preferat de toata lumea. Apoi, treptat, acesta si-a pierdut din atractivitate, iar proprietarii au inceput sa foloseasca picturile pe pereti si pe tavan. Istoria se repeta insa si tapetul revina la moda, iar modelele speciale, indeosebi in nuante de verde, albastru, mustar si bronz au devenit din ce in ce mai populare. Tapetul creeaza un impact vizual deosebit in incapere si rupe monotonia, avand un efect placut.

O caracteristica specifica anului 2010 este curajul. Folositi in decorul dvs piese indraznete, mai ales cand vine vorba despre decorarea peretilor. Se poarta tablourile inramate si obiectele decorative "agatatoare". Nu uitati, insa, ca prea multe decoratiuni de acest fel fac ca incaperea sa para mica si inghesuita. Asadar: nu exagerati.

Photo: juvandesign.com

Corina Dovinca
InCasa.ro