Vesela si accesorii de portelan

Chinezii au fost primii care au descoperit secretul fabricarii portelanului. Portelanul este un material ceramic alb si translucid obtinut prin arderea la temperaturi inalte a unei paste de cuart, de caolin si de feldspat impreuna cu adaosuri de alti componenti.

Este folosit la fabricarea vaselor industriale sau de laborator, a izolatoarelor electrice, a vaselor de uz casnic sau a unor obiecte decorative. Portelanul a fost iventat in jurul anului 600, mai exact in timpul dinastiei Tang, si a cunoscut o perioada infloritoare in China sec. al XIV-lea, in timpul dinastiei Yuan.

Chinezii au reusit sa pastreze secreta tehnica de prelucrare a acestui pretios material mai bine de cateva secole, timp in care vasele, cestile, canile si figurinele fabricate din portelan chinezesc erau prezente in casele nobililor ca un semn al bunului gust si al prosperitatii.

Dar, in 1100, secretul fabricarii portelanului s-a raspandit in Corea si Japonia, iar mai apoi in Europa. Ani la rand apoi mesterii, in special cei francezi si cei englezi, s-au intrecut in a da portelanului noi si noi intrebuintari, gandind de fiecare data mii de modele care sa-l puna in valoare. Vesela si obiectele decorative din portelan pot fi intrebuintate in orice casa, indiferent de stilul de amenajare al locuintei, deoarece si modelele veselei sunt variate, de la clasice la moderne.

Pentru cei interesati de piese mai putin obisnuite, care prezinta un design interesant dar si functional in acelasi timp, pot opta pentru creatiile artistului Janis Ronis, care, motivat de ideea de a revigora forma traditionala a celebrei vesele din portelan, a inceput sa produca elemente interesante pentru sala de mese si pentru designul interior. Acesta, impreuna cu un grup de artisti a intrat pe piata ruseasca in 2013, deschizand fabrica de portelan letona Piebalgas Porcelana Fabrika. Initial au fost prezentate doua colectii de obiecte de portelan: colectia “mototolita” si cea “tricotata”.

Colectiile constau intr-o varietate de produse, de la cesti mici de cafea si farfurioare pana la vaze neobisnuite de diferite forme si marimi. Mai mult sau mai putin “mototolite”, piesele de portelan realizate de grupul de artisti condus de Janis Ronis par a fi mai degraba opere de arta decat elemente de vesela. Toate articolele realizate de acestia sunt lucrate manual si sunt eco-friendly.

Aceste elemente neobisnuite si moderne sunt ideale pentru decorarea masei, iar articolele decorative de mici dimensiuni au tendinta de a evidentia locul unde acestea sunt instalate, fie ca este vorba despre un birou, o noptiera sau o masuta de cafea.

Sursa foto

A.I.

InCasa.ro