Vopsirea podelei in doua culori

vopsireVopsirea podelei in doua culori - sfaturi practice

Daca v-ati plictisit de vechiul decor, una dintre modalitatile de a conferi un aer nou si proaspat locuintei dvs este aceea de a vopsi podelele. In plus, necesita o cheltuiala modica. Desi puteti vopsi si podeaua din ciment sau placaj, totusi aspectul cel mai placut il obtineti prin vopsirea celei din scanduri de lemn. Inainte de a incepe procedura asigurati-va ca scandurile sunt perfect curate, fara pete de vopsea sau ceara. Puteti folosi fie vopsele speciale pentru scanduri, fie vopsele obisnuite - cu conditia sa aplicati dupa aceea un strat de lac protector.

Aveti nevoie de urmatoarele instrumente si materiale:
 - ciocan, dalta cu suport, slefuitor pentru podea, calafatuitor pentru rosturile dintre scanduri, calafatuitor pentru decorare, dispozitiv de propulsie pentru diferite substante;
 - carpe sau burete, perii;
 - pensula mica pentru pictura;
 - grunt, vopsea speciala pentru podea, doua culori sau emulsie de vopsea (2 culori) si lac de podea
 
Incepeti prin a verifica daca toate cuiele sunt bine batute, iar daca acestea au capetele iesite in afara, fixati-le in podea cu un ciocan si un punctator de cuie. Daca este nevoie, consolidati fiecare scandura. Aspectul scandurilor poate fi usor modificat prin crearea unor false jonctiuni in lungul lor: folositi pentru aceasta un ciocan si o dalta cu suport, cu ajutorul carora creati mici spatii la intervale neregulate. Aceste false jonctiuni vor fi mai evidente si vor arata mult mai bine dupa aplicarea vopselei.

Slefuiti inca o data podeaua pentru a indeparta orice asperitate. Pentru aceasta operatiune, un aparat de slefuit electric, cu maner este unealta ideala, insa lucrati cu multa grija, pentru a pastra aspectul natural al lemnului. Indepartati apoi resturile cu o carpa umeda.

Izolati intreaga suprafata a podelei cu un grunt de calitate, care sa ofere o baza stabila pentru celelalte straturi de vopsea. Lasati gruntul sa se usuce bine, inante de a aplica celelalte straturi.

Vopsiti scandurile alternativ, cu o singura culoare si fiti atenti sa nu depasiti jonctiunile dintre scanduri - ne referim atat la cele reale, cu si la cele false, create cu dalta cu suport.

Aplicati cea de-a doua culoare pe scandurile nevopsite, cu grija, pentru a nu depasi nici de data aceasta jonctiunile. Datorita stratului de baza va fi suficient sa aplicati un singur strat de vopsea din fiecare culoare. In cazul in care folositi vopsea de emulsie, aplicati deasupra ei trei straturi de lac, dupa ce se usuca.

In cazul in care scandurile nu sunt rostuite puteti obtine o suprafata complet izolata, aplicand calafat de-a lungul jonctiunilor dintre scanduri. Neteziti apoi suprafata cu un burete sau cu o carpa umeda, inainte sa se usuce.

Vopsirea podelei reprezinta o metoda ideala pentru amenajarea camerei copiilor, o modalitate de a conferi un aspect atragator incaperii si un mijloc potrivit de a proteja podeua. Folosindu-va de imaginatia proprie sau inspirandu-va din modelele existente pe Internet, puteti crea modele amuzante si vesele cu ajutorul vopselei. Intretinerea este necesara, astfel ca, din cand in cand, este indicat sa mai aplicati cate un strat de vopsea.

Foto: thisoldhouse.com

Corina Dovinca
InCasa.ro