Ziduri decorate cu plante cataratoare

Zidurile acoperite cu vegetatie erau, pana nu demult, considerate a fi in paragina, neangrijite. Situatia era privita astfel datorita plantelor cataratoare care “invadau” cladirile aflate intr-o stare avansata de  degradare.

Dar, prin simplul fapt ca isi fac loc printre zidurile crapate ale cladirilor, aceste plante schimba cu totul fata acestora, acoperind zonele inestetice. Acesta calitate a plantelor cataratoare a fost bine vazuta de unii specialisti care au considerat ca acoperirea zidurilor cu verdeata poate aduce si beneficii.

Pentru straini, acest mod de decorare a zidurilor nu este o noutate, plantele cataratoare fiind aplicate pe fata multor cladiri din tarile europene si nu numai. Zidurile verzi amelioreaza poluarea fonica si actioneaza si asupra poluarii cu praf. Zidurile pot fi “imbracate” cu diferite specii de plante, fie ele de sezon sau alpine. Plantele contribuie la aspectul cladirii prin forma, culoare si textura, astfel, specia aleasa trebuie sa fie in concordanta cu arhitectura cladirii.

Daca in cazul cladirilor avariate acoperirea acestora cu vegetatie reprezinta un proces natural, in cazul cladirilor noi, pentru a obtine o fatada verde, sunt necesare foarte multe investitii si adaptari. Pentru ca o cladire noua sa beneficieze de aspectul plantelor cataratoare, aceasta ar trebui gandita si proiectata direct in acest mod. Zidurile verzi pot fi realizate din plante cataratoare ce cresc direct pe perete, sau pe structuri special create.

Decorarea zidurilor cu plante cataratoare este mai simpla, plantele avand radacinile in pamant, vor inverzi peretele de la nivelul solului. Decorul realizat pe structuri speciale poarta denumirea si de gradini vegetale. O astfel de gradina trebuie sa fie conceputa inca din faza de proiectare a constructiei, calculandu-se din start incarcarile pe structura. De asemenea, se pot face recipiente pentru solul necesar cresterii plantelor, acesta fiind distribuit echilibrat.

Cea mai intalnita planta care imbraca zidurile este iedera, sau Euonymus fortune. Conform unui studiu, s-a dovedit ca aceasta planta poate incetini deteriorarea cladirilor in timp. De asemenea, invelisul vegetal protejeaza zidurile impotriva schimbarilor mari de temperature si de actiunea eroziva a ploii si vantului. Este adevarat ca o casa acoperita cu vegetatie poate insemna si un mediu propice pentru insecte, dar punand in balanta avantajele si dezanantajele, putem spune ca beneficiile sunt mult mai numeroase.

Sursa foto

A.I.

InCasa.ro