5 greseli in intretinerea antichitatilor

obiecte de artizanat si colectie

mobilier stil

Nimeni nu strica intentionat un obiect valoros, o antichitate, nu? Dar sunt multi oameni care fac greseli costisitoare cand umbla cu antichitatile, zi de zi, pur si simplu din necunoastere. Cititi informatiile de mai jos pentru ca sa nu faceti si dvs. greseli pe care le veti regreta, mai ale daca aveti de gand sa vindeti o parte din colectia de antichitati.

1. Curatare necorespunzatoare
Se stie ca mentinerea in buna stare a obiectelor de colectie le face si mai valoroase. Nu mereu se intampla asa. De exemplu, curatarea cu sarguinta a unei lampe de cupru Roycroft va duce la stergerea patinei specifice, si, evident, la diminuarea valorii obiectului, in timp ce spalarea cu grija a unei piese rare de sticla din perioada Depresiei nu va face nici un rau. Este o idee buna sa va informati inainte despre cum sa ingrijiti aceste obiecte si care va fi impactul curatarii asupra lor, inainte de a va apuca efectiv de treaba. Vorbiti cu un colectionar pasionat sau cu un vanzator de antichitati, daca e nevoie.

2. Reconditionarea mobilierului
Oare mobilierul stil trebuie neaparat reconditionat? Raspunsul este un nu absolut. De fapt, in majoritatea cazurilor trebuie aplicata regula "mai putin este mai bine", adica ca cat se intervine mai putin asupra finisarii initiale, cu atat este mai bine. Daca aveti o piesa rara sau chiar una care poate fi numita o capodopera a mobilierului, inlaturarea finisarii originale este un dezastru. De cele mai multe ori, o curatare usoara este suficienta. Piesele mai putin pretioase pot fi reconditionate, dar faceti-va o favoare si cititi mai intai despre mobilierul stil daca nu puteti face diferenta.

3. Expunerea in plin soare
Ce au in comun hartia, materialele textile vechi si obiectele din plastic confectionate in perioada de inceput a industriei? Toate pot ave ade suferit daca sunt expuse in razele directe ale soarelui. Hartia, inclusiv fotografiile, se va ingalbeni si se va crapa, culorile vibrante ale materialelor textile vor pali, iar plasticul se va topi, lasandu-va un obiect pe care nu veti mai fi mandru (~a) sa il lasati mostenire nepotilor dvs. Aveti grija sa expuneti obiectele din colectia dvs. si antichitatile in locuri cu lumina scazuta, sau in spatii bine luminate, dar pentru o perioada scurta de timp. Evitati mereu expunerea in lumina directa a soarelui.

4. Restaurarea facuta de amatori
Ideea de a restaura un obiect de valoare, o antichitate, pare o idee buna, si chiar este, uneori. Dar ideea de a face dvs. insiva acest lucru este cum nu se poate mai proasta. Acesta este iarasi un domeniu in care sfatul unui expert este nepretuit. Bine-nteles, daca problema este, de exemplu, lipirea unei pietre care a cazut din brosa mostenita de la bunica sau coaserea la loc a ochiului de sticla de la o papusa de colectie, atunci le puteti face chiar dvs. Insa proiectele mai complexe de restaurare lasati-le pe seama expertilor.

5. Pastrare necorespunzatoare
Daca am putea crea conditiile dintr-un muzeu in casa noastra, atunci am avea un mediu numai bun pentru antichitatile si piesele noastre de colectie. In cele mai multe cazuri, insa, acest lucru nu este posibil; cu toate astea trebuie sa fim atenti la conditiile in care pastram obiectele astfel incat sa nu isi piarda valoarea. Locurile propice sunt cele nu foarte uscate si nu cu temperaturi foarte mari (cum sunt pivnitele sau podurile caselor). In general, daca tineti obiectele intr-un loc in care va este dvs. bine, atunci le va fi si lor bine.