Talavera spaniola

talavera spaniaTalavera este termenul folosit pentru a descrie reproducerile fidele ale portelanurilor chinezesti si ale ceramicii produse in orasul spaniol Talavera de la Reina, ai carui artizani au contribuit in mod esential la cunoasterea mestesugului fin al ceramicii, de-a lungul secolelor.

Ceramica Talavera insasi este o forma de majolica (specie de faianta italiana caracterizata prin smaltul metalic), care se refera la toate tipurile de ceramica smaltuite manual. Majolica a fost dezvoltata pentru prima oara in Mesopotamia si in Egiptul antic si a fost imbunatatita ulterior in China, unde a devenit extrem de populara. Mestesugul a patruns in Spania in secolul al 13-lea, dezvoltarea sa fiind  in mod fundamental influentata, timp de secole, de catre dominatia maura.

In cadrul Mexicului, acest stil dateaza din secolul al 16-lea, din epoca coloniala, atunci cand a fost pentru prima oara introdus de catre breasla artizanilor spanioli. Astfel, Talavera mexicana reflecta mostenirea culturala variata, dobandita din Orient, Italia Renascentista, Spania, de la mauri si poporul indigen din Mexic.

Pentru a obtine Talavera sunt amestecate doua tipuri de argila si sunt lasate apoi in apa pentru a li se imbunatati calitatea si maleabilitatea. Apoi se dreneaza apa si se filtreaza argila combinata, pentru a indeparta toate impuritatile, rezultand o reducere cu aproape 50% din volumul original. Olarul pregateste apoi argila calcand-o cu picioarele pentru a elimina bulele de aer si pentru a-i da aceasteia uniformitate si consistenta. Mesterul produce apoi diferite obiecte folosind roata olarului sau forme speciale, pe care le lasa sa se usuce timp de opt pana la zece saptamani. Piesele astfel obtinute sunt ulterior coapte in cuptor, la 850 de grade Celsius, lutul gri transformandu-se in ceramica de culoarea caramidei, cunoscuta sub numele de  jahuete. Una cate una, piesele sunt apoi scufundate intr-o glazura pentru ceramica care le confera, in final, stalucirea caracteristica si culoarea. Fiecare piesa in parte este decorata cu ajutorul unor culori permanente obtinute din pigmenti minerali. Piesele sunt din nou arse in cuptor, timp de mai multe ore, de data aceasta la o temperatura de 1050 gr.C, rezultand adevarate opere de arta.

Orasul Puebla este caminul Talaverei mexicane autentice. Aici s-a format prima breasla de olari, care au creat standarde si reguli de productie pentru a mentine calitatea uniforma, excelenta si stilul distinctiv Talavera. Astazi, Consiliul de reglementare Talavera (Consejo Regulador de Talavera) se ocupa de certificarea acelor fabrici (fabricas) care indeplinesc toate aceste standarde si reguli. In prezent exista numai noua fabrici inregistrate ca partenere (socios) ale consiliului respectiv in Mexic. Fiecare dintre aceste fabrici certificate isi trec numele si un numar de inregistrare pe fiecare dintre piesele pe care le produc. La momentul actual, insa, ceramica majolica facuta in stil Talavera este produsa in multe regiuni ale tarii, intr-o varietate de modele si in stiluri moderne diferite.

Sursa foto

Corina Dovinca
InCasa.ro