Lumina si culoare in caminul nostru

Prietene de nadejde, ele sunt alaturi de noi mereu, aducand o nota de romantism la o cina in doi, infrumusetandu-ne casele sau pur si simplu, alungand mirosul neplacut al fumului de tigara. Ca orice alt obiect decorativ, lumanarile trebuie alese cu grija, astfel incat sa se potriveasca stilului in care ti-ai decorat casa sau starii de spirit pe care doresti sa ti-o induca.
Pentru stilul clasic poti alege o lumanare simpla, eleganta; pentru un aranjament modern- ceva de efect; un aer tineresc, plin de viata dau lumanarile in forma de inimioara sau cu adaos de blanita iar pentru iubitorii naturii cele reprezentand elemente naturale sau care sunt decorate cu elemente din natura.

Confectionarea lumanarilor
Confectionarea lumanarilor este o ocupatie placuta care pe langa indemanare, pune la incercare atat imaginatia cat si simtul artistic. Rezultatul poate fi o lumanare frumoasa, obiect util sau ornamental.
Daca vrem sa ne dedicam acestui hobby ar trebui sa fim foarte bine informatii si in urmatoarele randuri va oferim cateva informatii utile pentru prepararea acestor obiecte decorative.
Orice incapere disponibila pentru confectionarea lumanarilor trebuie sa aiba o masa de lucru, o sursa de caldura precum si apa curenta. De obicei, datorita problemelor de spatiu si confort, bucataria se dovedeste a fi cea mai potrivita incapere pentru acest scop. Deoarece in timpul confectionarii lumanarilor pastrarea curateniei se face mai greu, masa de lucru si podeaua trebuie acoperite cu ziare, hartie, folii de plastic etc.

Iata de ce avem nevoie: sursa de caldura, vas pentru topirea cerii, cutii metalice de diverse marimi, vas de fierbere cu fund dublu, baie de racire, cadru de scufundare, suport de sustinere a fitilurilor, maner de prindere a matritei, cantar, cana gradata, termometru pentru ceara, tigaie, dispozitiv de centrare a fitilului, vergea de strapungere, lingura de lemn, cutit ascutit, foarfece, manusi de cauciuc, carpe de bucatarie, polonic, dispozitiv pentru formarea bazei lumanarii, matrite.
Dintre toate metodele de confectionare a lumanarilor, cele care folosesc ceara topita cunosc cea mai larga raspandire, datorita usurintei in lucru, cheltuielilor necesare reduse precum si caracterului artizanal.
Principalele etape de lucru, care se regasesc la confectionarea majoritatii tipurilor de lumanari sunt urmatoarele: prepararea cerii, pregatirea fitilului si a dispozitivelor necesare pentru fixare, curatarea vasului de topire a cerii si pregatirea matritei, topirea cerii, adaugarea aditivilor, vopselei si uleiurilor aromatice, turnarea cerii, racirea lumanarii si indepartarea bulelor de aer, completarea cu ceara a vasului de topire sau a matritei, scoaterea lumanarii, finisarea lumanarii, pastrarea lumanarilor.
Pregatirea fitilului - acesta va fi bine intins si se va scufunda de mai multe ori in ceara, avand grija sa se inlature bulele de aer prin usoara netezire cu mana. In cazul confectionarii lumanarilor prin scufundare este nevoie de un suport sau de un cadru pentru fitiluri

Curatarea vasului de topire a cerii si pregatirea matritei - daca lumanarea se confectioneaza prin scufundare sau suprascufundare, atunci vasul de topire a cerii trebuie sa fie foarte curat. Acest lucru se obtine prin spalarea vasului cu apa fierbinte sau prin stergerea lui cu o carpa impregnata intr-un solvent (cloretilena) care poate dizolva ceara. Daca turnarea cerii se face in matrita, atunci se pulverizeaza in interiorul matritei un strat de ulei siliconic sau ulei vegetal (cu exceptia uleiului de masline), inainte de introducerea acesteia in vasul cu fund dublu. De asemenea, se etanseaza matrita cu chit rezistent la apa si cu banda adeziva, inainte ca partile ei sa fie stranse cu bandaj de cauciuc sau cleme. Majoritatea matritelor de metal se preincalzesc cu apa calda turnata pe peretii exteriori, inainte de umplerea cu ceara.
Topirea cerii - vasul pentru topirea cerii se introduce in vasul de fierbere cu fund dublu, care este asezat pe o plita incalzita.
Turnarea cerii - ceara turnata in matrita se contracta pe masura ce se intareste. La varful lumanarii se formeaza o adancitura. Imediat dupa turnare, se bat usor peretii matritei cu o lingura, pentru a impiedica formarea bulelor de aer pe suprafata lumanarii.
Racirea lumanarii si indepartarea bulelor de aer - racirea lumanarii se poate face in aer liber, in apa rece sau calda, in functie de modalitatea de confectionare (prin scufundare, prin turnare in matrita etc.).
Daca lumanarea se confectioneaza prin turnare in matrita, aceasta se asaza intr-o baie de racire cu apa. Deoarece este de preferat ca racirea matritelor din cauciuc sa se faca incet, unii fabricanti recomanda racirea intr-o baie de apa calda.
Finisarea lumanarii - daca suprafata lumanarii nu este dreapta, aceasta se freaca de o tigaie incinsa pana cand se niveleaza. Orice cuta capatata de lumanare la scoaterea din matrita se indreapta cu ajutorul unui cutit bine ascutit. Se lustruieste lumnarea cu o bucata de matase si cu putin ulei de migdale.
Pastrarea lumanarilor - dupa scoaterea din matrita, lumanarile trebuie lasate timp de 24 de ore pentru detensionare. Eventuala lor deformare poate fi prevenita prin pastrare intr-un loc racoros (de exemplu, in frigider) pana in momentul folosirii.

Sursa: casasibiroul.ro