O dieta scazuta in potasiu

o dieta scazuta in potasiuPotasiul se gaseste in multe tipuri de alimente. Produsele lactate, nucile, fasonea si multe fructe si legume au in componenta cantitati mari de potasiu. Aceasta substanta este necesara pentru functionarea corespunzatoare a muschilor, insa pentru unii oameni, consumarea unei cantitati mari poate fi chiar periculoasa - este vorba de cei care sufera de afectiuni ale rinichilor.

Beneficiile unei diete scazute in potasiu:
- ajuta la mentinerea unui nivel scazut de potasiu in sange;
- ajuta la mentinerea in limite normale a functiilor inimii si muschilor.

Sfaturi:
- fierbeti legumele (mai ales daca le-ati scos de la congelator) in apa, clatiti-le bine si lasati-le la scurs inainte de a le servi;
- nu consumati lichidul in care au stat fructele sau legumele conservate;
- cartofii trebuie curatati de coaja, taiati subtire si lasati in apa pentru cel putin 4 ore (sau peste noapte) inainte de a fi spalati si gatiti. Legumele verzi cu frunze (spanac, varza, salata, etc.) trebuie, de asemenea, lasate in apa 4 ore si spalate bine inainte de a fi consumate.
- verificati eticheta fiecarui aliment cumparat si evitati alimentele care contin clorura de potasiu;
- evitati inlocuitorii alimentari de sare, pentru ca multi contin mult potasiu. Recirgeti in schimb la amestecuri de mirodenii;
- evitati ca consumati alimente, legume sau fructe care contin o cantitate mare de potasiu.

Alimente bogate in potasiu
Fructe:
caise (proaspete sau conservate), banane, pepene galben, fructe uscate (caise, stafide, prune), pepene, kiwi, nectarine, portocale, pere (proaspete), prune.

Legume: asparagus, avocado, varza de bruxelles, varza, sfecta, telina, bama, ardei iute, chilli, cartofi (albi, dulci), dovleac, spanac (fiert), rosii (suc), fasole.

Altele: alune, nuci, seminte de dovleac si floarea soarelui, cereale, ciocolata, cacao, nuca de cocos, lapte si produse lactate.