15 sfaturi care incep cu NU

locuintaCartile, revistele, emisiunile de televiziune sunt pline de sfaturi care va invata ce trebuie sa faceti pentru a obtine o locuinta agreabila si functionala. Sunt, insa, si cateva lucruri pe care nu trebuie sa le faceti atunci cand va decideti sa va amenajati casa. Despre aceste "NU"-uri legate de design-ul interior vom vorbi in cele ce urmeaza.
 
Asadar:

1. NU lasati pe nimeni sa decida in locul dumneavoastra
Casa dvs reprezinta un spatiu personal, iar deciziile trebuie sa va apartina in exclusivitate. Insa, nu evitati sa cereti sfatul unor specialisti sau sa puneti intrebari.
 
2. NU va grabiti cu vopsitul
Alegeti, mai intai, materialele, covoarele si tapiteria.
 
3. NU va decideti asupra culorilor in magazin
Nu cumparati niciodata vopselele dupa prima vizita in magazin. Cereti mostre colorate diferit, din toate materialele pe care le veti folosi si priviti-le, apoi, atent atat in lumina naturala, cat si la lumina artificiala.
 
4. NU transformati culoarea favorita in culoare principala
Daca rosul este culoarea dvs favorita, nu trebuie sa vopsiti toti peretii in rosu. In schimb puteti folosi aceasta culoare pentru a puncta anumite elemente, utilizand pentru  fundal o culoare care sa le puna in evidenta.
 
5. NU ignorati efectele psihologice ale culorilor
Fiecare dintre culori are un efect asupra psihicului dvs., aspect ce ar trebui sa primeze in alegerea lor. Chiar daca preferati culorile indraznete, asa cum este culoarea rosie, pentru a obtine o atmosfera relaxanta trebuie sa utilizati, mai degraba albastrul sau verdele, pentru a stimula jocul si imaginatia portocaliul, pentru o camera vesela galbenul etc. Nu uitati ca atmosfera dintr-o incapere depinde, in mare parte, de schema de culori aleasa.
 
6. NU aplicati scheme de culori fortate
Nu fortati lucrurile sa se potriveasca. Alegeti mai intai culorile, identificati piesele majore si apoi decideti locurile in care acestea vor fi amplasate, astfel incat sa obtineti o schema de culori potrivita si un ambient placut. Daca aveti o canapea verde, nu trebuie sa utilizati neaparat draperii in aceeasi culoare, doar pentru ca, teoretic, ele se asorteaza. Tineti cont de toate elementele existente intr-o camera si incercati sa le coordonati astfel incat ansamblul sa ofere senzatia de confort. Eliminati din décor anumite piese sau mutati-le, daca este necesar.

7. NU desconsiderati tonurile culorilor
Culorile au tonuri si nuante, nu trebuie sa uitati acest lucru. Albastrul, de exemplu, poate fi deschis sau inchis, vioi sau tern. Combinati intre ele culorile care au aceeasi intentitate.
 
8. NU ignorati punctul focal dintr-o incapere
Nu toate incaperile au un punct focal, el nefiind absolut necesar, insa daca va decideti sa accentuati un anumit obiect de mobilier sau o compozitie artistica deosebita (tablou, sculptura etc.) ganditi pozitia tuturor celorlalte elemente in functie de acesta.
 
9. NU lasati mobila sa "atarne"
Nu imprastiati scaunele, mesele sau canapeaua in tot spatiul camerei, decat daca nu aveti alta solutie. Este indicat sa creati grupuri de obiecte, tinand cont de functiunea lor: astfel puteti avea un spatiu de conversatie format din cateva scaune joase si o masuta de cafea; unul de lucru, in care sa puneti un birou si un scaun ergonomic; unul de relaxare alcatuit dintr-o sofa si o masa cu televizor etc.
 
10. NU construiti bariere
Nu puneti scaunul in fata usii sau masa in zona de trafic. Amplasati obietele de mobilier astfel incat sa facilitati accesul catre punctele importante din camera (ferestre, usi, dulapuri) si tinand cont miscarea din incapere.

11. NU investiti sume uriase in lucruri "la moda"
Moda vine si pleaca. Nu investiti in obiecte doar pentru ca "se poarta". In general acestea sunt scumpe atunci cand sunt pe val, iar valoarea lor scade in timp si uneori chiar brusc. Daca, de exemplu, va atrage extraordinar de mult mobilierul imblanit, nu achizitionati piese mari, experimentati senzatia cu obiecte mai mici si mai ieftine. Mizati, in schimb, pe clasic, functional si durabil.

12. NU pastrati obiectele de mobilier care nu se potrivesc cu ansamblul
Deseori mobila pe care o avem reprezinta mostenire de familie, ceea ce face ca decizia de a renunta la ea sa fie dificila. Daca nu puteti renunta la piesele nepotrivite in decorul locuintei dvs, incercati sa le dati o alta infatisare: revopsiti cadrul mobilei vechi din lemn, retapitati scaunele si canapelele, in functie de schema de culori a camerei.
 
13. NU va expuneti toate obiectele personale
Daca sunteti colectionari infocati aceasta nu inseamna ca intreaga locuinta trebuie sa devina muzeu. Folositi o singura camera dedicata expunerii obiectelor de care sunteti pasionati, iar daca este neincapatoare, expuneti-le pe rand, schimband din cand in cand "colectia".
 
14. NU achizitionati obiecte ieftine sau extravagante
Pretul nu trebuie sa reprezinte un criteriu atunci cand achizitionati un obiect decorativ. El poate fi foarte scump, asta nu inseamna ca este potrivit in ambianta spatiului dvs. sau ca acorda un plus de valoare locuintei. La fel se intampla si cu obicetele ieftine. Ele pot fi, insa, si de calitate. Inainte de a achizitiona orice obiect analizati-l cu atentie si vedeti daca este bine facut/asamblat, daca prezinta detalii interesante sau linii clasice.

15. NU uitati detaliile
Acestea sunt cele care fac diferenta. Astfel ca, nu este de ajuns sa vopsiti peretii sau sa aranjati mobila intr-o incapere. Pentru a creea o atmosfera placuta trebuie sa acordati importanta detaliilor: achizitionati lampi interesante, adaugati pernite decorative in culori vii, aranjati cu grija cartile, includeti in decor plante, flori si lumanari parfumate etc.
 
In speranta ca aceste sfaturi va vor fi de folos va uram sa fiti inspirati!

Corina Dovinca
InCasa.ro