Alegerea culorii pentru dormitor

culoareIntocmai modului in care alegem o culoare pentru oricare alta camera, alegerea culorii pentru decorarea dormitorului trebuie sa tina seama de impactul pe care culorile il exercita asupra starii noastre, asupra simturilor sau a emotiilor. Astfel, rosul este o culoare vibranta, puternica, iar studiile clinice au demonstrat ca mareste apetitul. De aceea, nuantele de rosu ar fi mai potrivite pentru bucatarie sau pentru sufragerie, decat pentru dormitor.

 

Un alt aspect de retinut in alegerea culorii potrivite pentru dormitorul dumneavoastra este reprezentat de dimensiunea camerei. Daca aveti un dormitor mic si doriti sa creati impresia de spatiu, atunci este recomandat sa alegeti nuante deschise ale culorii asupra careia v-ati decis, intrucat culorile deschise reflecta mai multa lumina si fac camera sa para mult mai mare decat este in realitate. Daca aveti o casa veche, cu tavane neobisnuit de inalte sau aveti un dormtior imens, puteti opta pentru culori inchise, pentru a reduce din spatiu si pentru a crea senzatia de intimitate.

 

Pentru cei care au o slujba dificila (lucreaza in schimburi) si dorm in timpul zilei sunt recomandate culorile inchise, idiferent de marimea dormitorului, pentru ca acestea reflecta mai putina lumina. O lumina ambientala slaba reflectata de pe pereti ar ajuta considerabil pe cei care au de-a face cu lumina puternica a zilei.

 

In cazul in care folositi dormitorul exclusiv pentru a va relaxa sau pentru a dormi optati pentru culorile calde, linistitioare. Nuantele neutre reprezeinta alegerile potrivite. Daca nu va acomodati cu monotonia neturelor aveti posibilitatea de a adauga cateva pete de culoare. Cele mai obisnuite alegeri sunt culorile reci precum verdele si albastrul. Un exemplu pentru utilizarea acestor culori il regasim in hoteluri, unde sunt folosite in special nuantele de verde si albastru, tocmai pentru ca aduc o stare de liniste si calm, ajutand la un somn mai relaxant. Dar sa presupunem ca nu va plac albastrul si verdele. In acest caz exista metode de a aplica principiile culorilor reci. Daca rosul este, de exemplu, culoarea in care v-ati decis sa vopsiti dormitorul, puteti ajunde la un compromis prin aplicarea unui tapet de culoare neutra, pentru ca apoi sa adaugati accesorii rosii stralucitoare, cum ar fi cuverturile sau pilotele.

 

Esential in alegerea culorii pentru dormitorul dvs. ramane, insa, satisfactia personala. Astfel, pentru a fi pe deplin multumiti de culoarea aleasa, puteti incerca cateva mostre de culoare, pe care sa le aplicati in diferite locuri din camera pentru a va forma o idee de ansamblu. Fiti siguri ca le acordati timp pentru a se acomoda cu textura peretelui si cu lumina zilei. Totusi, trebuie sa aveti in vedere faptul ca cel mai mare timp petrecut in dormitor este noaptea, asa ca acordati atentie modului in care este reflectata lumina seara - culorile care arata foarte bine in timpul zilei pot fi denaturate substantial in timpul noptii.

 

Iar daca va place o anumita culoare folositi-o cu incredere, desi alegerea s-ar putea afla in contradictie cu ideile din revistele de specialitate sau cu cele ale specialistilor. Puteti oricand sa revopsiti!

Photo: corbis.com

www.incasa.ro