Ambientarea spatiului. Cauzele disconfortului (I)

atmosferaAtmosfera sau ambianta este definita ca o modalitate de proiectare constienta a unui spatiu, astfel incat acesta sa produca anumite efecte emotionale asupra celor care il locuiesc. Atmosfera este creata de un set de caracteristici tangibile si intangibile, cum sunt: muzica, lumina, temperatura sau mobilierul. Designerul si artistul Jason Bitner a indentificat trei dimensiuni ale atmosferei: conditiile ambientale, organizarea spatiala/ functionalitatea si simbolurile, semnele, artefactele. Primele se refera la caracteristicile intangibile ale mediului: lumina, temperatura, muzica, parfumurile etc., acestea afectand indivizii la nivelul simturilor si, intr-o oarecare masura, la nivelul subcontinetului. Functionalitatea si organizarea spatiului reprezinta modalitatile in care sunt aranjate intr-o incapere echipamentele/masinariile si mobilierul si felul in care acestea imbunatatesc performantele si conduc la indeplinirea diverselor activitati. Semnele, simbolurile si artefactele servesc drept semnale implicite sau explicite care transmit informatii despre spatiul in care se regasesc. Designeri precum Baker, Berman sau Evans au propus includerea in randul factorilor care compun atmosfera a unor elemente precum: exteriorul cladirii (stilul arhitectural) sau factorul uman.

 

Ceea ce vom analiza in continuare este felul in care putem sa cream sau sa modificam atmosfera dintr-o incapere, astfel incat efectele produse de aceasta la nivel emotional sa fie unele pozitive. Termenul pe care arhitectul Cosma Jurov il foloseste atunci cand face referire la dirijarea diferitelor sentimente, perceptii si comportamente caracteristice omului in activitate prin interventia comportamentelor ambientale si a relatiilor dintre ele este de trasactivare ambientala. Aceasta urmareste stimularea activitatii productive prin completarea spatiului cu forme ergonomice, corectii cromatice, terapeutice, ecologice etc., a odihnei si relaxarii prin crearea unor conditii ambientale favorabile tuturor formelor de perceptie si a spiritului prin educatie vizuala si comportamentala.

 

Pentru a realiza o ambianta placuta trebuie sa cunoasteti care sunt cauzele de inconfort, cele care pot produce reactii neplacute la nivelul organismului. Cel mai cunoscut factor de disconfort este insuficienta spatiilor. Din nefericire, atunci cand va loviti de o asemenea problema nu puteti decat sa pacaliti ochiul, apeland la anumite trucuri care sa faca locuinta sa para mai spatioasa. Impresia de spatialitatea poate fi creata prin folosirea unor culori deschise, in nuante calde, prin amplasarea unor oglinzi sau prin folosirea mobilierului transformabil. Sfaturi practice legate de acest subiect puteti gasi in articolele anterioare - "Efectul oglinzilor asupra spatiului interior" sau "Idei de decorare a camerelor mici".

 

Insatisfactia functionala constituie un alt motiv de inconfort si se refera la modul de utilizare a spatiilor din locuintele minimale. Pentru a fi functional, mai ales in conditiile in care este foarte restrans, un spatiu trebuie utilizat eficient. Un rol important in eficientizarea spatiului il joaca mobilarea. In acest sens amplasati mobilierul perimetral si pe verticala, folositi obiecte modificabile, mobilier inzidit, suspendat sau oricare alt sistem improvizat care permite eliberearea spatiului arhitectural si miscarea libera in interiorul acestuia.

 

Socurile contrastuale care determina socuri vizuale, sunt generate de alaturarea a doua elemente opuse care actionaeaza simultan sau succesiv asupra aceluiasi  observator. Contrastele simultane sunt mai violente decat cele succesive, care presupun pauze intre evenimentele stimulatoare. Pentru a evita socul vizual folositi contrastul sub forma unui accent.

 

In articolul urmator vom vorbi despre celelalte surse de inconfort ambiental: neclaritatile vizule, confuziile spatiale si geometrice si claustrofobia.

 

(Va urma !)

 

Corina Dovinca

InCasa.ro