Amenajarea gradinilor de mici dimensiuni

Spatiul restrans nu este usor de amenajat, indiferent ca ne referim la spatiul interior sau la cel exterior. Daca in cazul locuintelor se cunosc deja foarte multe metode de maximizare a spatiului: patul suspendat, mobilierul multifunctional, teoria culorilor, crearea spatiilor speciale pentru depozitare, care sunt usor de pus in practica, in cazul gradinilor de mici dimensiuni orice detaliu conteaza.

Specialistii considera ca o gradina mica reprezinta o provocare mult mai mare decat una generoasa. Este adevarat ca amenajarea unei gradini de mici dimensiuni implica costuri ceva mai reduse decat una spatioasa, dar si gradinaritul va suferi limitari.

Nu orice tip de plante se potrivesc acestor gradini. Sunt recomandate cele de mici dimensiuni, sau medii, pentru a nu aglomera foarte mult spatiul si asa foarte mic. Trebuie sa gasiti acele plante potrivite si ca textura si ca marime si din punct de vedere al inaltimii astfel ca gradina sa nu para sufocata ci din contra, sa para una foarte spatioasa.

Va puteti juca foarte mult cu inaltimile plantelor. Alegeti arbusti sau plante care se ramifica, iar prin tunsoare reglati modelul si dimensiunea acestora asa cum va doriti. Este indicat sa se consulte inainte si un architect peisagist care sa observe calitatea solului si sa decida daca trebuie aduse imbunatatiri sau daca este necesar un anumit tip de ingrasamant.

In cazul gradinilor mici este indicat sa se opteze pentru o suprafata destul de mare de gazon chiar daca nu ramane suficient spatiu pentru plantarea altor specii de flori. Cateva jardiniere din fier forjat destul de inalte vor imbunatati aspectul gradinii si vor rezolva si lipsa spatiului. O greseala destul de frecvent intalnita la amenajarea gradinilor de mici dimensiuni este alegerea unui design geometric, cu multe diferente de nivel, de textura si culoare, ceea ce, vizual, dinamizeaza si mai mult gradina.

Un spatiu aerisit se poate obtine si prin modul de aranjare a plantelor. Este foarte important ca plantele inalte sa fie pozitionate in spate iar cele mai putin inalte in fata. Orice gradina ar trebuie sa aiba un punct de interes. Din lipsa spatiului puteti opta pentru o planta impunatoare, de mari dimensiuni, care sa atraga atentia.

Sursa foto

A.I.

InCasa.ro