Biblioteca personala

BibliotecaA fi posesorul unei biblioteci particulare reprezinta un avantaj din mai multe puncte de vedere. Mai intai de toate, va puteti crea propriul "sanctuar", departe de problemele si de presiunea lumii exterioare. Atata vreme cat va aflati intre peretii bibliotecii dvs. va puteti concentra asupra lucrurilor care va pasioneaza si nimic nu poate interveni in spatiul sau in timpul dvs. intim. Biblioteca este locul dedicat imbogatirii spirituale, iar acesta reprezinta principalul motiv pentru care trebuie sa acordati o atentie  deosebita decorarii incaperii respective. Daca veti gasi echilibrul potrivit in amenajarea ei, rezultatul obtinut va fi o camera de lucru perfecta, dedicata cunoasterii si innobilarii sufletesti.

 

Primul lucru pe care trebuie sa-l aveti in vedere inainte de a incepe decorarea propriu zisa este alegerea mobilierului de biblioteca. Cu siguranta, acest aspect difera foarte mult de la o persoana la alta, in functie de destinatia functionala pe care o ofera bibliotecii personale. In unele cazuri biblioteca reprezinta parte din biroul de lucru, caz in care este nevoie, in mod evident, de un calculator si de o masa de scris, prevazuta cu multiple sertare, pentru depozitarea nelipsitelor hartii, de un raft de perete si de un scaun ergonimic. Dar biblioteca este privita mai ales ca un spatiu al studiului individual, o incapere intima, unde puteti avea parte de o lectura relaxanta si de momente de meditatie. In acest caz  veti avea nevoie de un fotoliu confortabil si de un obiect de mobilier prevazut cu numeroase rafturi, care sa incadreze peretii si care sa fie suficient de cuprinzator pentru colectia dvs. personala de carti si reviste.

 

Un exemplu interesant de mobilier o reprezinta biblioteca scara. Inventata de un designer francez, din ratiuni deopotriva estetice si practice, varianta de scara biblioteca, foarte simpla, este realizata din diferite materiale rigide. "Este vorba de o biblioteca fixa, cu corpuri taiate in forme curbe, dar care pot fi configurate si altfel. Acest lucru depinde de cum este pozitionata si de cat de separate sunt dorite spatiile intre care ar putea fi pozitionata scara." (Sursa: condo.ro)

 

Un alt aspect important, de care trebuie sa tineti seama atunci cand amenajati biblioteca personala, este atmosfera pe care doriti sa o creeati. Acest aspect depinde in totalitate de preferintele individuale, de concordanta intre propria personalitate si natura atmosferei create. Daca, de exemplu, sunteti genul de persoana care prefera o camera intunecata, pentru care relaxarea este mai importanta decat concentrarea, atunci trebuie sa folositi culori in tonuri inchise si obiecte de iluminat reglabile. Daca preferati o atmosfera mai luminoasa, atunci, in mod evident, trebuie sa lucrati cu tonuri deschise si cu lumina stralucitoare.

 

Cel mai important lucru, pe care trebuie sa va concentrati, este rezultatul final - care este functionalitatea bibliotecii respective - si sa va mobilizati toate resursele pentru atingerea acestuia. Daca doriti sa realizati un spatiu de lectura linistit, atunci trebuie sa creati un ambient prietenos; daca incaperea este destinata relaxarii, atunci introduceti elemente de design care va fac sa va simtiti bine. Oricare ar fi metoda pe care o alegeti, decorarea bibliotecii personale va constitui o experienta care va va stimula creativitatea.

 

www.incasa.ro