Iluminatul in bucatarie, la birou si in baie

iluminat baieCine isi doreste sa citeasca o carte, cine taie legume in bucatarie sau acela care se barbiereste in oglinda din baie are nevoie de lumina potrivita pentru toate aceste activitati.

Fardat, scris, taiat - exista locuri in casa unde savarsim diferite activitati si unde avem nevoie de lumina. Astfel, biroul din camera de lucru, "coltul pentru citi" din sufragerie, oglinda baii, suprafata de gatit din bucatarie sau oglinda mare din hol, unde ne verificam inca odata aspectul inainte sa iesim din casa trebuie luminate astfel incat sa avem cele mai bune conditii.

Ce inseamna exact acest lucru?

Cantitatea de lumina pe care o da o singura lampa se calculeaza in lumeni, acestia reprezentand unitatea de masura a fluxului luminos. Pana nu demult aceasta watt-ul era unitatea de masura. De la 1. septembrie 2010 numarul de lumeni este trecut foarte clar pe orice ambalaj al lampilor. Intrebarea este de cati lumeni are nevoie o lampa de birou pentru ca lumina sa fie potrivita vederii noastre? Cine detinea mai inainte un bec de 60 wati ar trebui sa achizitioneze o lampa care are cel putin 6000 - 7000 lumeni. Regula de baza spune ca 1 watt corespunde a 10 - 12 lumeni.

Nu doar numarul lumenilor influenteaza puterea luminii, decisiva fiind si cantitatea de lumina care cade exact pe locul unde trebuie. Aceasta putere de iluminare se masoara in lux (conform DEX: Unitate de masurŃ a iluminarii, egala cu iluminarea unei suprafețe care primeste un flux luminos de un lumen, repartizat uniform pe un metru patrat). Expertii recomanda ca activitatile de la birou sau din bucatarie sau din fata oglinzii de la baie sa se exercite sub 500 lux. Deocamdata nu s-a gasit o metoda exacta care sa atinga aceasta putere de iluminare, deoarece depinde de diferiti factori: putere si numarul lampilor, distanta dintre sursa de lumina si suprafata, felul lampii sau gradul de reflexie al peretilor. De aceea este dificil sa fie indicate anumite LED-uri sau spoturi la intamplare.

Sursa foto

InCasa.ro