Catifeaua: materialul care ne face sa ne simtim bine

catifeauaCatifeaua este un material nobil si foarte confortabil. Iubim acest material moale si elegant cu precadere toamna si iarna, deoarece datorita lui incaperile din locuinta noastra primesc o nota exclusivista.

Vremurile in care catifeaua era considerata ca fiind un material demodat au apus. Aceasta stofa grea este in mare voga in zilele noastre, impodobeste locuintele moderne la fel de frumos ca pe cele amenajate in stil vintage.

Indiferent ca materialul este prelucrat si transformat in tapet, cuvertura sau in fata de perna decorativa, catifeaua are un efect pozitiv asupra oricui, este confortabila si primitoare.

Cate feluri de catifea exista?

Catifeaua este obtinuta din bumbac, matase sau fibre sintetice. La atingere este moale, pare flausata datorita firelor toarse, foarte subtiri si lungi de maxim 2-3 mm. odata cu trecerea timpului s-au prelucrat si s-au dezvoltat diverse tipuri de catifea, iar printre cele mai sifisticate si nobile se afla catifeaua de Geneva sau cea de Utrecht. Despre prima se spune ca este foarte valoroasa datorita modelului realizat prin impletirea satinului si care se caracterizeaza printr-o stralucire aparte. Catifeaua de Utrecht este prelucrata din fir de mohair si are un model aparte.

Cum ingrijim catifeaua?

Acest material nu ar trebui curatat in masina de spalat, doar daca pe ambalaj producatorii sfatuiesc contrariul. Cel ma bine ar fi ca stofa sa fie dusa la curatatorie sau sa fie spalata cu mana. Trebuie sa avem grija si de urmatorii pasi: catifeaua nu trebuie stoarsa. De asemenea trebuie sa avem in vedere faptul ca indicat este sa nu indoim materialul, astfel incat sa se formeze cute. Se calca doar din partea stanga si se apasa bine pe material.

Catifeaua isi are originea din indepartatul Orient, de unde pe vremuri au adus-o venetienii in Europa. La inceputul secolului al XIII-lea in Italia s-a construit primul atelier in care se prelucra nobilul material, italienii ramanad pana mai tarziu in fruntea producatorilor de catifea.

Sursa foto

A.V.
InCasa.ro