Ce este mobilierul sustenabil?

masaSintagma “mobilier sustenabil” este folosita din ce in ce mai des in ultima vreme si nu in ultimul rand de catre producatorii care vor sa atraga un anumit segment de clienti. Tendintele actuale merg catre folosirea mobilierului eco sau a solutiilor verzi pentru decorarea si amenajarea locuintelor, ceea ce determina companiile producatoare sa-si adapteze productia. Pentru a fi siguri ca piesele pe care intentionati sa le achizitionati fac parte din categoria “mobilierui sustenabil” este necesar sa va informati in legatura cu urmatoarele aspecte:

Materialele - mobila sustenabila este fabricata din materiale care au anumite caracteristici. Este acea mobila reciclata, refolosita sau refacuta, iar materialele utilizate la fabricarea ei sunt mai sigure pentru mediul inconjurator.

Practicile de fabricare - folosirea materialelor sustenabile reprezinta numai o parte din procesul de productie al acetui tip de mobilier. Practicile de fabricare sunt la fel de importante.

Transportul - de vreme ce transportul presupune consum de energie, responsabilitatea acestuia determina, de asemenea, calitatea mobilierului de a fi sustenabil. Astfel, piesele de mobilier trebuie sa fie eficient transportate si sa nu foloseasca spatiu in exces sau energie. Produsele locale trebuie sa foloseasca numai maretiele din surse locale, care au o amprenta redusa de carbon.

Utilizarea - mobilierul sustenabil este nu numai folositor, dar trebuie sa fie si durabil. Chiar daca trece la urmatoarea generatie, acesta trebuie sa nu-si piarda din farmecul legat de design si calitate.

Piesele de mobilier trebuie sa aiba o eficienta cat mai mare, prin furnizarea unei utilizari cat mai complete si mai complexe proprietarilor - in acest sens este de preferat mobilierul multifunctional.

Durabilitatea conteaza pentru ca mobila bine facuta, cu o functionalitate mai indelungata contribuie la imbunatatirea starii de sanatate a planetei, prin salvarea padurilor si a altor resurse naturale.

Sursa foto

Corina Dovinca
InCasa.ro