Construiti o bucatarie sigura

 

Siguranta ar trebui sa fie prima prioritate atunci cand construiti bucataria. Bucataria va fi camera cea mai utilizata, din acest motiv majoritatea accidentelor au loc aici. Atunci cand construiti bucataria trebuie sa tineti seama de cateva aspecte care va vor ajuta sa aveti o bucatarie mai sigura.

Iluminati bine camera in ansamblu si mai puneti lumini suplimentare in locurile unde se munceste cel mai mult. In felul acesta se reduce iscul de accidentare atunci cand preparati mancarea. Lumina insa nu trebuie sa produce nicio umbra pe suprafata si nici sa o faca sa straluceasca.

O cazatura atunci cand aveti o farfurie fierbinte in mana sau un obiect ascutit poate avea consecinte grave. Aveti nevoie de un material rezistent pe podea si care sa nu alunece. Puteti incerca parchetul din lemn cu suprafata mata, placi de ceramica satinate sau vinil cu textura. Daca alegeti placile de ceramica, puteti pune in zonele care se uda frecvent covorase ca o masura de securitate in plus.

Incercati sa aveti un stingator la indemana. Specialistii recomanda ca acesta sa fie amplasat intr-un loc vizbil, langa o iesire, departe de echipamentele de gatit si la o distanta intre 38-122 cm desupra podelei.

Incercati sa amplasati intrerupatoarele electrice, prizele si dispozitivele de iluminat departe de sursele de apa si de maini ude. Noile coduri in constructii cer ca fiecare dispozitiv electric sa aiba impamantare si sa fie protejat, care sa se inchida daca are loc o cadere a curentului sau este prea multa umezeala in camera. De asemenea se recomanda ca aceste dispozitive sa fie amplasate la o distanta de 38-122 cm deasupra podelei.

Ganditi-va sa cumparati aparatura cu sistem de inchidere profesionist. Multe dintre cuptoarele sau masinile de spalat care se fabrica in zilele noastre au un sistem de inchidere care va permit numai dumneavoastra sa le folositi, impiedicandu-i astfel pe cei mici sa se loveasca cand dumneavoastra nu sunteti in bucatarie. Acest sistem de inchidere poate fi pe baza unui program.

Atunci cand instalati chiuveta, instalati si dispozitive anti-oprarire. Acestea vor impiedica apa sa ajunga la temperaturi ridicate. Mai puteti cumpara niste dispozitive care egalizeaza cantitatea de apa calda si rece. Robinetele pot fi de asemenea programate sa ofere o anumita temperatura a apei.

Luati-va un aragaz care sa aiba butoanele de comanda in fata sa sau pe lateral, ca sa evitati orice posibila arsura in cazul in care acestea s-ar afla in spatele dispoziivului.

De asemenea trebuie sa va ganditi cum va fi traficul in bucatarie, astfel incat sa va asigurati ca nimeni nu va va mai deranja atunci cand gatiti. Nu uitati, pe cat posibil sa rotunjiti toate capetele corpurilor din bucatarie.

    www.incasa.ro

23 Mai 2007

Nicoleta Oprea