Cum intretinem lenjeria de pat?

          In ziua de azi fabricile de textile produc materiale din numeroase fibre, culori si marimi care necesita un anumit tratament, specificat evident pe etichetele produselor.

In special lenjeria de pat necesita o atentie deosebita tinand cont ca este foarte des folosita. In general lenjeria de pat se schimba saptamanal sau la doua saptamani, in functie de preferinte si evident de gradul de murdarire. Cu siguranta dupa atatea spalari materialele fie se vor decolora fie vor capata o culoare terna daca sunt albe initial.

            Cel mai bine este sa spalati separat lenjeria de pat si nu in combinatie cu alte piese de lenjerie intima. Astfel le puteti aplica diferite tratamente de genul inalbirilor sau apretarilor. In orice masina de spalat intra bine doua seturi de lenjerie de pat, fiecare avand cearceaf mare, cearceaf sau plic pentru pilota, mai multe fete de perna. In cazul neutilizarii lor indelungate, inainte de a le scoate si folosi, puteti spala lanjeria la un program rapid de improspatare, scoatand astfel si dungile de la impachetare si dandu-le un miros frumos.

            Dar nu numai lenjeria de pat necesita un tratament special ci si prosoapele sau cuverturile pentru pat. Stiati ca prosoapele trebuie bagate in otet inainte de prima lor utilizare? Asta pentru a le pastra si fixa mai bine culorile si de asemenea pentru a le schimba mirosul de vopsea? Sau stiati ca cearceafurile pot fi partial intinse daca sunt uscate impreuna cu o carpa de praf?

            Cearceafurile se spala in apa rece sau la 40 grade celsius, folosind un program pentru rufe fine, mai putin detergent ca de obicei, cam jumatate din cel recomandat in mod special. De asemenea evitati folosirea clorului care duce treptat la ingalbenirea materialului dar mai ales la subtierea si ruperea fibrelor. Exista  de  asemenea si seturi de lenjerie colorata care permit spalarea la 60 grade celsius.

            Si uscarea lor necesita atentie, le puteti usca cu programul de uscare al masinii automate dar nu prea mult. Imediat ce le-ati uscat, cat sunt inca calde, le scoateti si le impachetati repede cu grija. Daca lenjeria de pat s-a racit in masina, mai setati inca 5-10 minute de stoarcere impreuna cu o carpa de sters praful care este evident cuarata. Daca aveti posibilitatea uscati-le in aer liber si apoi calcati-le cu fierul. Unele lenjerii sunt facute din material creponat colorat sau uni care nu necesita calcare.

Fetele de perna se murdaresc foarte repede de aceea cumparati mai multe pentru a le schimba mai des. Intr-un climat normal ele se chimba de cel putin doua ori pe saptamana si chiar mai des in regiunile umede.

            Calcati bine fetele de perna pentru a le improspata si chiar steriliza. Nu uitati ca ele sunt primele remarcate pe un pat.

            Depozitarea lenjeriei de pat trebuie facuta cum trebuie. Bineinteles trebuie sa aveti cel putin trei seturi de lenjerie pentru fiecare pat, una pe care o folositi, una in dulap si una la spalatorie. Folositi-le prin rotatie. De asemenea puteti avea mai multe cearceafuri de diferite culori si texturi care se pot asorta cu seturile deja existente.

            Si acum cateva sfaturi generale legate de lenjerie si saltele. Folositi o husa pentru saltea facuta din finet sau prosop, care imbraca salteaua , cu elastic. Spalati aceasta husa la cateva luni odata. Ea va proteja salteaua mai bine decat cearceaful si nu va trebui atat de des spalata.

www.incasa.ro

07 martie 2007

Altheate