Decorul in stil chinezesc. Elemente de baza

decoratiuni chinezestiGlobalizarea, acest fenomen des comentat al secolului 21, a facut posibila, printre altele, si deschiderea catre noi concepte in ceea ce priveste designul interior. Una dintre temele decorative pe care am invatat sa o admiram si pe care am adoptat-o rapid este interiorul chinezesc.

Atunci cand privim casele orientale, le admiram pentru frumusetea lor exotica. La prima vedere, stilul pare usor de reprodus, insa, in realitate, foarte putini oameni au o intelegere profunda a elementelor de baza ale designului interior din China.

Datand de mii se ani, designul interior chinezesc se bazeaza pe principiile energiei, simplitatii si naturii. Chinezii fac tot posibilul sa realizeze acea comuniune cu mediul inconjurator, caracterizata de liniste si pace, si, de vreme ce cultura chineza este adancita in vechi traditii, elementele de design interior reflecta, la randul lor, valorile dupa care acesti oameni traiesc.  

Unul dintre principiile de baza al decorului chinezesc este simplitatea. Pentru chinezi, o camera nu trebuie umpluta cu tot felul de elemente de decor comune. Ceea ce este important este plasarea corecta intr-o incapere a catorva obiecte valoroase si placute din punct de vedere estetic, pentru a obtine efecte optime. Prin utilizarea numai a catorva elemente focale, camera ramane luminoasa, spatioasa si simpla, reflectand impecabilul gust al proprietarului sau.

Un alt element des intalnit in decorul interior chinezesc este panoul despartitor. Acesta are atat un rol decorativ, cat si unul functional - poate completa in mod placut infatisarea unei camere, oferind, in acelasi timp, intimitatea de care are nevoie fiecare membru al familiei. Acum multi ani, panourile despartitoare erau confectionate din materiale usoare - un cadru din zabrele era acoperit cu bucati de material sau hartie. Astazi, insa, ele pot fi confectionate din diverse materiale, cum ar fi: sticla, metalul, bambusul sau lemnul foarte scump, decorat cu incrustatii delicate din fildes. Este un mod foarte ieftin de a adauga o nota exotica si eleganta decorului dvs. Marele avantaj al acestor panouri despartitoare este acela ca se adapteaza oricarei teme decorative, putandu-se asorta usor cu materialul perdelei, draperiei sau cu tapiteria canapelei, pentru ca, in ceea ce priveste culoarea si imprimeul, optiunile sunt nelimitate.

Majorotatea principiilor chinezesti de design interior se bazeaza pe Feng Shui sau vechea traditie de amenajare a spatiului pentru a crea un mediu armonios. Este o disciplina spirituala, fundamentata pe niste directii care, examinate cu atentie, sunt compatibile cu tehnicile arhitecturale folosite astazi. Atunci cand invataturile Feng Shui au fost aplicate in designul interior chinezesc, s-a vrut ca locuitorii sa beneficieze pe deplin de pe urma aranjarii cu meticulozitate a mobilierului si a spatiului de locuit in termeni de sanatate, dragoste, prosperitate si fericire.

In amenajarea locuintei dvs. puteti opta pentru un design interior chinezesc in totalitate sau puteti alege diferite teme decorative in cadrul carora sa folositi influente chinezesti. O modalitate de a realiza acest lucru este prin utilizarea unei piese de valoare - o vasa ornata cu motive chinezesti, piese de ceramica sau picturi pline de culoare, un covor bogat colorat sau pernite decorative, de exemplu - care sa serveasca drept accente intr-o camera cu mobilier putin. Puteti, de asemenea sa utilizati un panou despartitor, care poate fi mutat foarte usor dintr-un loc in altul, in functie de nevoile dvs.

Reproducerea stilului chinezesc poate fi o provocare careia sa-i faceti fata cu greu, insa, va poate oferi, in acelasi timp, o multime de beneficii, atunci cand veti vedea ca, in sfarsit, toate elementele decorative dintr-o camera se reunesc in mod armonios.

Photo: promisedeco.com

Corina Dovinca
InCasa.ro