Dormitorul si iluminarea

Pe masura ce suprafata unei locuinte scade, dormitorul tinde sa se adapteze la nevoi devenind o camera multi-functionala. Aici putem citi, putem petrece clipe romantice, ne putem relaxa, asadar nu este doar locul unde mergem la culcare.

Inainte de orice, dormitorul ar trebui sa ramana ultima reduta in calea grijilor zilnice si a stresului, lucru care nu intotdeauna se mai intampla in zilele noastre. Specialistii au ajuns la opinia ca pe langa confort si design, un rol determinant in obtinerea dormitorului visat il are iluminarea.

Pentru iluminatul general aveti la dispozitie traditionala lustra, care trebuie aleasa in ton cu restul obiectelor, si incat sa pastreze oarecare proportii cu dimensiunile incaperii. Sunt de evitat lustrele mari in camerele mici, si lustrele mici in camerele prea mari.  Pentru mai mult confort, plaseaza intrerupatoare atat la intrarea in camera cat si in apropierea patului. Un alt secret este sa optezi pentru corpuri inglobate in tavanul fals,  pentru un dormitor dezvoltat mai putin pe inaltime.

Lumina impreuna cu pardoseala vor reusi sa creeze un efect de alungire avantajos asupra peretilor. In caz contrar, adica pentru dormitoarele cu tavan inalt, se pot folosi corpurile tip aplica pentru perete.  Aplicele reprezinta o solutie ideala de inlocuire a veiozelor, si sunt deseori folosite pentru activitatile de relaxare. Spoturile sunt intrebuintate mai mult in spatiile restranse.

Daca obisnuiti sa cititi inainte de culcare, atunci o veioza este mai mult decat necesara pe noptiera de la capul patului. Ai grija sa fie in rezonanta cromatica cu celelalte elemente din interior si sa dea o lumina blanda, dar suficient de intensa pentru a nu-ti solicita ochii. Eventual, opteaza pentru una cu intensitatea luminii ajustabila si astfel vei reusi sa iti menajezi si partenerul ori partenera.

Sursa foto

I. C.
InCasa.ro