Feng Shui in bucatarie

feng shui bucatarieStim deja ca Feng Shui este un stil chinezesc de aranjarea a pieselor decorative in vederea crearii unui interior armonios. Literal tradusa prin "vant-apa", disciplina a capatat popularitate pe intreg globul pamantesc, nu numai printe proprietarii care vor sa traiasca intr-o armonie perfecta cu elementele naturii, ci si printre cei care vor, pur si simplu, sa aplice spatiului o schema decorativa practica, estetica si mai putin costisitoare.

Fiind considerata unul dintre cele mai importante locuri de intalnire a membrilor familiei, bucatariei i se poate aplica, de asemenea, principiile Feng Shui de decorare. In randurile ce urmeaza va prezentam cateva sfaturi care v-ar putea ajuta in intentia dvs de a conferi armonie acestui spatiu.

Desi majoritatea oamenilor cred ca Feng Shui inseamna adaugarea unor plante sau oglinzi interiorului, disciplina se concentreaza nu pe completarea cu noi elemente, ci pe imbunatatirea calitatii celor existente deja in decor. Un spatiu ordonat este un spatiu armonios, de aceea invataturile Feng Shui recomanda ca dulapurile bucatariei sa fie curatate periodic, bine organizate si usor accesibile. Scapati de dezordine, deoarece aceasta reprezinta principala cauza care deternima aparitia unui chi stagnant. (Chi reprezinta  "suflul vietii" este denumirea data, in filozofia chineza, fortei vitale ce ne inconjoara, principiului viu ce anima tot ceea ce exista pe Pamant si in Univers.)

In bucatarie trebuie sa aveti numai obiectele de care va folositi in mod repetat, iar acestea nu trebuie sa va stea in cale. Accesul la aceste obiecte trebuie sa fie facil, iar amplasarea lor trebuie facuta astfel incat locul in care preparati mancarea sa fie spatios si usor de curatat (folositi spatii de depozitare practice: dulapuri sau rafturi suspendate, ventuze de faianta). Desigur ca nu trebuie sa aruncati acele obiecte pe care nu le folositi in mod frecvent, insa daca aveti, de exemplu, o masina de facut inghetata, pe care o folositi numai intr-o anumita perioada a anului, si daca aceasta ocupa o buna parte din dulap, ar fi o idee buna sa ii gasiti un spatiu separat de depozitare (cum ar fi in debara sau intr-un dulap mai greu accesibil).

Unul dintre avantajele aplicarii Feng Shui in bucatarie este acela ca implementarea acestei tehnici presupune costuri minime sau chiar egale cu zero. Bucataria Feng Shui este cel mai economic model de redecorare, presupunand numai aerisirea spatiului si reorganizarea elementelor existente.

O bucatarie Feng Shui ordonata se refera si la materialele folosite. In timp ce in constructiile moderne si in stilurile decorative actuale se folosesc cu precadere materiale metalice sau sintetice dure si liniile geometrice ferme, materialele specifice Feng Shui sunt cele naturale, cu marginile rotungite. In decorul Feng Shui materialele ideale sunt reprezentate de pluta sau lemn natural pentru pardoseala bucatariei, otelul inoxidabil pentru instalatii si placile ceramice pentru pereti. Acestea sunt cele care pot creea un chi dinamic.

Corina Dovinca
InCasa.ro