Ferestrele lui Palladio

ferestreFerestrele in stil palladian sau ferestrele venetiene reprezinta un set de trei piese: o fereastra centrala, boltita si inalta, incadrata de doua ferestre subtiri, rectangulare. In afara de recunoscuta eleganta, ferestrele palladiane sunt cunoscute si datorita incadrarii complexe sau a modelelor din otel din interior (din dreptul geamului ferestrei). In cele mai dese cazuri aceste ferestre sunt instalate deasupra usilor de la intrare sau in zonele de acces, in scopul de a adauga o anumita eleganta structurii si de a creea o imagine interesanta.

Numele acestora provine de la arhitectul italian renascentist: Andrea Palladio (1508-1580), care a introdus arhitectura clasica in montarile rezidentiale. Arhitectura lui Palladio a devenit o moda, cucerind treptat Europa ºi ulterior America de Nord, influenþând în special arhitectura anglo-saxona. Ferestrele ornate care ii poarta numele au fost imitate masiv in America la sfarsitul anilor `70, cand stilul athitectonic unitar, federal incepe sa fie inlocuit cu cel colonial, traditional. Pentru ca americanii au vrut sa fie 100% originali si-au construit casele in propriul stil, acesta fiind uneori inzorzonat si mult prea expresiv, oglindind spiritul lor rebel.

Ferestrele palladiane isi afla inceputurile in acest stil federal, constituind elementul dominant al caselor din perioada respectiva - o combinatie intre ferme si case de vacanta, sub forma unor resedinte impozante, dar necostisitoare, confortabile si in acelasi timp functionale. Ulterior, ferestrele vor fi utilizate si in celelalte stiluri arhitecturale, incluzand: stilul georgian, colonial, neoclasic sau in oricare alt stil in care se dorea adaugarea unui element deosebit.

Ferestrele ornamentale palladiane sau venetiene au mai fost numite si serliane. Se pare ca, la origine, acestea erau compuse dintr-o fereastra centrala prevazuta cu un arc semicircular deasupra, sprijinit pe un postament, constand intr-o mica suprastructura, sub care se aflau niste pilastii, care ingradeau alte doua ferestre, aflate de o parte si de alta a celei principale. Arhitectul italian Jacopo d'Antonio Sansovino (1486-1570) a fost cel care a modificat designul initial inlocuind pilastrii interiori cu doua coloane. Sebastiano Serlio (1475-1554), autorul a sapte volume de arhitectura intitulate: "Tutte l'opere d'architettura et prospetiva", explica originea acestei structuri, aratand ca ea a fost prezenta pentru prima data in arhitectura romana, reprezentand un model creat de arhitectul Vitruvius. Motivul ferestrei boltite, flancate de alte doua structuri rectangulare mai mici, a fost folosit pentru prima oara in construirea arcurilor de triumf in Roma antica.

Palladio a preluat ulterior acesta forma, folosindu-o masiv in constructiile sale, cele mai notabile dintre acestea fiind: Biserica Palladiana din Vicenza, Vila Godi sau Vila Forni Cerato. Modelul s-a raspandit apoi in Veneto, o regiune din nord-estul Italiei, de unde si numele alternativ de ferestre venetiene. Indiferent de nume sau origine, insa, aceasta structura a devenit una dintre cele mai durabile caracteristici a operei arhitecturale a lui Palladio, cel care le va consacra numele.

Corina Dovinca
InCasa.ro